Europski parlament mladih Hrvatske

U sklopu projekta Mladi Europljani - generacija 2009. u Puli je održano prvo regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske (EPMH). Oko 90 sudionika, većinom srednjoškolaca iz Istarske županije, te njihovih kolega iz Slovenije, Albanije, Srbije, Bugarske i Mađarske, raspravljalo je o temama vezanim uz ulogu kreativnosti i inovativnosti u ekonomskom, političkom i kulturnom razvoju društva.

S obzirom na to da je 2009. proglašena europskom godinom kreativnosti i inovativnosti, sve naše teme sagledane su kroz ovu prizmu. Cilj je projekta učenje parlamentarizmu, tako da mladi zapravo simuliraju način rada pravog Europskog parlamenta gdje su upravo aktualne ove teme, istaknula je tom prigodom članica upravnog odbora EPMH-a Rujana Pavlic.

Tijekom rasprave mladi su imali priliku razmijeniti mišljenja o pitanjima koja se tiču održivog razvoja i zaštite okoliša, novih medijskih tehnologija i socijalnih mreža na internetu, kao i o očuvanju europskog društvenog modela u kontekstu kulturnog i gospodarskog razvoja.

Europski parlament mladih Hrvatske dio je mreže od 32 nacionalna ogranka Europskog parlamenta mladih (EPM), udruge koja djeluje na razini Europe kako bi se mlade potaknulo da aktivno sudjeluju u društvu.