Državno natjecanje u debatiranju

Pravim, karizmatičnim vođama ona je urođena, profesionalni političari moraju je učiti, a može biti korisna u gotovo svim životnim situacijama. Tko ne bi želio sudjelovati u civiliziranoj i organiziranoj raspravi u kojoj sugovornici ne upadaju jedni drugima u riječ, ne drže duge monologe i ne mijenjaju temu o kojoj govore. Stotinjak učenika iz Hrvatske, svoje su znanje pokazali na državnom natjecanju u Poreču.

Da bi kvalitetno debatirali govornici se moraju dobro unaprijed pripremiti. Informirati o zadanoj tezi, pripremiti provjerene informacije i valjane argumente. Obično im u tome pomažu voditelji i ostali članovi debatnih klubova.

Debata ima dugu tradiciju u Velikoj Britaniji i SAD-u. U Hrvatskoj debatni program kao izvannastavna aktivnost u srednjim školama postoji 15, a u osnovnim desetak godina.

Hrvatska je osebujna po tome što se natjecanja u debati organiziraju i za osnovnoškolce. U većini se zemalja, naime, smatra da taj uzrast ne može kvalitetno sudjelovati u sukobljavanju argumenata, kritičkom promišljanju i govorništvu.

U videozapisu iz emisije Hrvatska uživo pogledajte razgovor s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Draganom Primorcem.