Protiv tjelesnoga kažnjavanja djece

Roditeljska ljubav u čije se ime čini nasilje ima vrlo destruktivne posljedice. Djeca danas na svojoj koži osjećaju razne vrste nasilja - verbalno, fizičko i emocionalno. Grubost rađa strah, a ne poštovanje koje roditelji traže.

Je li batina uistinu izašla iz raja ili je samo pokriće za demonstraciju moći i nemoći, vječna je polemika između zagovornika tradicionalnog i novijeg pristupa odgoju. A koliko je onih koji u odgoju posežu za ovom uzrečicom, teško je reći.

Ipak, tjelesno kažnjavanje kao način discipliniranja  i nije rijetka pojava. Kako odgovoriti izazovima današnjeg roditeljstva u kojem  prezaposleni roditelji pod stresom imaju sve tanje živce? Kako bolje odgajati svoje dijete svakoga se utorka navečer uči u zagrebačkom dječjem vrtiću Vedri dani.

Pedagoginja Martina Mikac objašnjava da roditelji ondje primjenjuju tehnike kojima uče o sebi, o svojim potrebama, o djeci i tehnike komuniciranja.

Ni na kraju se postavlja pitanje što se točno podrazumijeva pod tjelesnim kažnjavanjem djece te što je s onim psihičkim? Granice koje roditelji smiju ili ne smiju prekoračiti i dalje ipak ostaju unutar četiri obiteljska zida. 

U videozapisu iz emisije Hrvatska uživo pogledajte razgovor s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor i dr. Gordanom Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.