Dobitnici nagrade "Grigor Vitez"

Dobitnici književne nagrade Grigor Vitez za 2008. godinu su književnik Stanislav Marjanović za tekst i ilustracije u knjizi Enciklopedija čudovišta (naklada Sipar) te ilustrator Zdenko Bašić za ilustracije u knjigama Priče iz davnine i Novela od Stanca (Profil).

To je prva i najstarija nagrada za književna i likovna dostignuća u knjigama za djecu, autora koji žive i djeluju na području Hrvatske. Osnovana je 1967. godine, kada je i prvi puta dodijeljena.

Predsjednica Stručnog povjerenstva Dubravka Zima na današnjoj konferenciji za novinare podsjetila je kako su pohvalne nagrade Grigor Vitez dobili Magda Dulčić i Ninoslav Kunc za ilustriranje knjiga Mjesečev prolaz i Oliver Twist, Dubravka Kolanović za ilustracije u slikovnici Stjepana Licea Božićna frula, Ivan Vitez za ilustracije u slikovnici Zvonimira Baloga Tri ja magarca. Dobitnici su i urednica Školske knjige Miroslava Vučić za afirmaciju književnog stvaralaštva za djecu, Hrvatski muzej naivne umjetnosti iz Zagreba za edukativni projekt Vjedro na izvoru uz stihove Saliha Isaaca, naklada Profil International za dizajn biblioteke Novi profil te zagrebački nakladnik Sipar za dizajn biblioteke Čudovišta.

Predstavnica osnivača nagrade, Saveza društava Naša djeca Hrvatske Snježana Krpes izvijestila je kako su na natječaj za nagradu Grigor Vitez u 2008. stigle 54 knjige i slikovnice čije su tekstove napisala 32 književnika, ilustriralo 26 likovnih umjetnika te objavila 22 hrvatska nakladnika.

Nagrade će im biti uručene 25. veljače u Zagrebačkom kazalištu lutaka.