Poslijediplomskim protiv krize

Kako je nezaposlenost u SAD-u porasla na 7,6 posto, odnosno na najvišu razinu u posljednjih 16 godina, situacija na tržištu rada prilično je turobna za studente koji su netom diplomirali.

Neke koji upravo dovršavaju školovanje, uz ekonomsku krizu plaši i ulazak u stvarni svijet u kojem bi odjednom trebali raditi puno radno vrijeme. Stoga im je to razlog više za upis na poslijediplomski studij.

U doba zdrave ekonomije, četvrtina studenata koji diplomiraju na Sveučilištu George Washington na istoj godini obično odlazi na daljnji studij. No, ove godine, zbog posljedica gospodarske krize, očekuje se porast tog broja, smatra Martha Gumbs Jennings, direktorica Centra za razvoj karijere pri spomenutom sveučilištu. No, istodobno i ohrabruje one koji se odluče potražiti posao. Iako mnoge kompanije otpuštaju svoje zaposlenike, možda će se, kaže, baš za određen položaj menadžmenta tražiti kandidati bez prethodnog iskustva.

Poznato je da studenti Sveučilišta Georgetown obično odlaze u diplomatsku službu. Međutim, oni koji su diplomirali poslovni menadžment gravitiraju prema New Yorku, američkom središtu financija i trgovine. Imaju li ambicija raditi na Wall Streetu, naći radno mjesto u struci mogao bi im trenutačno biti problem.

Unatoč svemu, mnogi koji se odluče na taj korak optimistično vjeruju kako još uvijek postoje brojne mogućnosti te da treba biti pripremljen i dobro se predstaviti potencijalnom poslodavcu.