Veliko zanimanje i veliko opterećenje

Ovo su polugodište gotovo sve strukovne škole počele s dodatnim pipremama svojih učenika za državnu maturu. Ako misle upisati fakultet, učenici moraju pojačati znanje iz općih predmeta, odnosno dovesti ga na razinu gimnazijskog. Iako vlada veliko zanimanje, veliko je i opterećenje. Na dodatnih šest sati tjedno žale se i roditelji i djeca, iako ni dodatni sati, ni državna matura nisu obvezni.

Uz nastavu u dvije smjene, da bi stigli gimnazijalce, učenici imaju na raspolaganju samo subote, a one zabrinjavaju i roditelje. Problem je u motivaciji. Učenike se ne upisuje, odnosno upisuje se, ali ne na način da dobivaju neopravdane sate. Nema ocjena i zato ih je teško motivirati da dolaze, da uče, da rade, rekla je ispitna koordinatorica za državnu maturu u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek Irena Ostrički Gerber.

Koliko će se motiviranima trud isplatiti, pokazat će probna državna matura na proljeće. One koji ne žele na fakultet, brine kako sa stečenim zvanjem na tržište rada. Mnogo se očekuje od Zakona o strukovnom školstvu i nastave prilagođene zahtjevima pojedinih zanimanja. Bit će propisani i svi oni ishodi učenja, sve one kompetencije  koje netko mora imati da bi mogao taj posao i obavljati, rekao je Domagoj Šutalo iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Ne bi se onda smjelo događati da učenici izlaskom iz škole, nisu sposobni zaraditi kruh. Ali ni s novim zakonom, znanje u glavu neće na lijevak pa grijanje klupa i dalje čeka, čak i subotom.