Zagorski srednjoškolci osmislili društvenu igru

Zagorski srednjoškolci osmislili su društvenu igru "Kmetska pravica" kojom možete promijeniti tijek povijesti i sa seljačkom vojskom ući u Zagreb. Inspiracija im je bila Velika seljačka buna. Uz pomoć odraslih, igra je dobila "profesionalni" izgled, a moći će se igrati u školama i knjižnicama.

Svrha je te igre da bude i edukativna, a ne samo za ubijanje dosade, rekao je Gabriel Krušlin, srednjoškolac iz Oroslavja.

Za povijesne činjenice pobrinula se Družba Vitezovi zlatnog kaleža. Netko tko odigra dva tri puta bude jako puno naučio o Buni, kako je to bilo i zašto. Vama nije čudna fascinacija Seljačkom bunom? Ne, ljudi se vole buniti, a i to je u našim krajevima jedna od značajnijih bitki, rekao je Ivan Markulin, član Družbe vitezova zlatnog kaleža.

Kmetska pravica predstavljena je na završnoj svečanosti slovensko-hrvatskog projekta "Igraj se!". Platila ga je Europska unija kroz program Europske teritorijalne suradnje. Naša je nada da ćemo u budućem razdoblju imati nešto slično na širu javnosti, ali treba napomenuti da će sve ove igre biti na raspolaganju svim školama oosnovnim i srednjim na područjju naše županije, izjavila je Nataša Hlaban, koordinatorica, Zagorska razvojna agencija.

Djeca su osmislila još 5 igara za svaku dob. Kad oni odlučuju, o prirodnoj i kulturnoj baštini uči se na zabavan način.