Hrvati među najboljima na svijetu u robotici

Šezdeset ekipa - 150 natjecatelja osnovnih i srednjih škola - odmjerilo je snage u našem najvećem natjecanju iz robotike u čemu smo među najboljima na svijetu.

Sportska dvorana puna natjecatelja - timovi iz cijele Hrvatske predstavljaju svoje robote. Djeluje komplicirano, ali ne treba više od mjesec dana da se izradi pravi robot, dokazuje to dubrovački tim. Upravo zahvaljujući ovom natjecanju, oni su se oduševili robotikom.

Budući da u školi nemamo robotiku, prijavio sam se u informatički klub Futura koji su organizirali dvotjedne radionice. Prvi put kad sam otvorio ovaj program naravno da mi nije išlo, ali već nakon nekoliko dana sam se uhodao, nakon nekoliko tjedana već mogu raditi neke naprednije robote, ispričao je Hrvoje Lucijanović iz dubrovačkog Informatičkog kluba Futura.

Roboti za spašavanje imaju najveću konkurenciju, a i najbolje rezultate na svjetskim prvenstvima naši učenici postižu upravo u tim kategorijama.

Ivan Kolarić je na posljednjem natejcanju sam s takvim robotom osvojio treće mjesto u Brazilu. Njegov robot zna pronalaziti tijela koja su zagrijana na 36 stupnjeva i ostavljati im paketiće pomoći.

Najveću pozornost robotičara ipak je privukla nova disciplina - robonogomet - u kojoj su se naši robotičari prvi put susreli s malo iskusnijim Slovencima.

Kakav je bio rezultat, saznajte u videoprilogu!