Krenula 'Petica' - program za suzbijanje pretilosti

Više od četvrtine djece školske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu, a njih gotovo 12 posto je pretilo. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da je u suzbijanje pretilosti potrebno uključiti cijelu zajednicu. Zbog toga je u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola pokrenut pogram Petica - igrom do zdravlja.

Petica - igrom do zdravlja je program prevencije pretilosti djece školske dobi. Započeo je početkom godine. Namijenjen je učenicima drugih razreda a provodi se u osam odabranih zagrebačkih osnovnih škola. Provode ga učitelji, studenti nutricionizma i kineziologije koji su prošli kroz poseban program obrazovanja.

Djeca će imati prilike naučiti što je zdravi tanjur, a petica se zove iz tog razloga jer je 5 obroka dnevno obavezno jesti za zdrav i pravilan razvoj, kazala je Jasminka Šipušić, učiteljica  2.b razreda I. OŠ Dugave.

Ovaj međunarodni projekt osim na nastavi trebao bi se primjenjivati i u svakodnevnom životu. Uz djecu i njihovi roditelji mogu nešto naučiti, ili pak ponoviti gradivo.

A Njumi i Njami svakodnevno podsjećaju na pet zdravih navika: ne preskakati zajutrak, jesti voće i povrće, piti vodu, vježbati i dobro se naspavati.

O važnosti ovog programa u emisiji Hrvatska uživo govorila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa Petica - igrom do zdravlja. Snimku razgovora pogledajte u videoprilogu.