Kako je znanstvenik iz Delnica pridonio primjeni 3D ispisa u medicini

Zahvaljujući mladom znanstveniku iz Delnica, prof. dr. sc. Svenu Maričiću s Tehnološkog fakulteta u Rijeci, Hrvatska se 2008. godine našla u krugu elitnih zemalja koje su primijenile visoku tehnologiju 3D ispisa u medicini.

Naime, tada je u suradnji sa stručnjacima iz Poliklinike Rident i Klinike za otorinolaringologiju KBC-a Rijeka, na licu pacijenta ugrađen implantat dobiven 3D ispisom. Tomu je prethodila izrada prvog matematičkog modela napravljena na temelju CT snimki glave pacijenta, a na kojoj je dr. sc. Maričić radio šest mjeseci.Tako je zahvaljujući znanju i ljubavi prema novim tehnologijama dr. sc. Maričić ostvario velik medicinski napredak u rekonstrukciji kostiju lica, a posjet zgradi Ars Electronica Centera u Linzu kod mnogih bi upravo mogao probuditi zanimanje za nove tehnologije.

Naime, u Ars Electronica Centeru, najvećem pokretaču projekata iz područja elektroničke umjetnosti u srednjoj Europi, ali i pokretaču mnogih znanstvenih istraživanja, nalazi se stalni izložbeni postav te unutar njega zanimljiv segment, BioLab - laboratorij za razvoj 3D ispisa i biotehnologije.

Biološki laboratorij bavi se novim pogledima na ljudsku vrstu, istražuje biotehnologiju, važan dio tehnologije u svakodnevnom životu, te sveukupno promatra život na molekularnoj i staničnoj razini. No kako je jedan od važnijih ciljeva Ars Electronice popularizacija znanosti, posjetiteljima je omogućeno i iskustvo rada s naprednim uređajima.

U ovotjednom izdanju Koda budućnosti, kojega donosimo u cijelosti, pogledajte što smo sve izdvojili iz velikog opusa spomenuta stalnog postava, čiji sastavni dio čine i pojedini gotovi proizvodi s tržišta koji ga povezuju s industrijom odnosno komercijalnim svijetom.

Sljedeća emisija na rasporedu je u nedjelju 22. veljače na HRT4 u 16.35.

Emisiju možete pratite i putem streama.

Prethodna izdanja pogledajte OVDJE.