Kako su izgledali prvi zagrebački dječji vrtići

Kako su izgledali prvi zagrebački dječji vrtići, odnosno zabavišta kako su ih tada zvali? Izložbu o čarobnom svijetu djetinjstva priredio je Hrvatski školski muzej.

Uz stalni postav Hrvatskog školskog muzeja, ostalo je dosta građe koju javnost nije upoznala. Tako je osmišljena izložba "Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20-og". Priča o zabavištima, odnosno dječjim vrtićima koji su se intenzivno razvijali upravo na prijelazu stoljeća, krije bogatu povijest.
Najvredniji su eksponati koji su bili na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900., a to su radovi koje su radila djeca Iličkog zabavišta sa svojom učiteljicom Josipom Žitković. Ti eksponati su precizni i rađeni su metodama Friedricha Frobela, kojega možemo smatrati osnivačem dječjih zabavišta.

Lopta, kugla, valjak i kocka za Frobela su glavne igračke ondašnjih zabavišta.  Igru je smatrao najvišim stupnjem dječjeg razvoja. Njegova ideja brzo se počela širiti Europom te je u Hrvatsku stigla 1869. 

Brojni eksponati u Hrvatski školski muzej stigli su s raznih strana. Iz Muzeja grada Zagreba, Državnog arhiva i Arhiva Družbe sestara milosrdnica. Kako su se djeca prije zabavljala, vidljivo je na svakom koraku. Učenje koračnica bilo je sastavni dio predškolskog odgoja. I tjelesne aktivnosti poput igranja košarke bile su prilagođene najmlađima. Pletena lopta i pleteni koš nikoga nisu mogli ozlijediti. Upravo se s ovakvim ali i mnogim drugim eksponatima mali posjetitelji mogu igrati u muzeju.

U prostoru muzeja, iz zabavišta 19. stoljeća može se uskočiti u vrtić 21. stoljeća s najmodernijim didaktičkim igračkama. Kako to izgleda u ovom jedinom specijaliziranom muzeju za područje školstva u Hrvatskoj, možete pogledati do kraja travnja.