Što je obilježilo ovogodišnji sajam tehnologije CES u Las Vegasu?

Svakoga se siječnja u Las Vegasu održava najveći međunarodni sajam potrošačke tehnologije i elektronike - CES (Consumer Electronics Show). Mjesto na kojem se spajaju inovacije i tržište, najavljuju trendovi koji će vladati tijekom godine te demonstriraju obećanja i moći tehnologije, godišnje posjećuje oko 200.000 ljudi.

Među ostalim, na sajam redovito dolaze oni koje ujedinjuje poznavanje inovacije, ali i oni koji pritom žele susresti druge inovatore te saznati u kojem smjeru ide svijet tehnologije. A taj je smjer ovoga puta bio najvidljiviji na Super bowlu tehnologije gdje je deset velikih autokompanija predstavilo vozila budućnosti, automobile bez vozača te implementirane tehnologije s mnogo sigurnosnih i drugih izuma.Za vozače je predstavljen i razvoj raznih koncepata kontrole dodatnim aplikacijama, ali i razvoj koncepta primjena informacija u nekom drukčijem kontekstu, koji u području mobilnosti pruža posve nove mogućnosti.

Osim ovogodišnjeg trenda pojave mnogih startupova i razvijanja inovativnih proizvoda koji pomažu ljudima, poput uređaja koji omogućuje osobnu robotsku kopiju te mobilnih pisača za android mobitele s ispisom fotografije na principu topline, na sajmu je posebno primijećen i trend razvoja područja bežične zdravstvene skrbi. Riječ je o tzv. nosivoj tehnologiji koja omogućuje praćenje raznih parametara tijela kako bi liječniku dala potrebne informacije za eventualne intervencije.

Usto, poseban su interes privukli i dronovi koji će, među ostalim, mijenjati način dostave te prenositi zdravstvene potrepštine u razne dijelove svijeta, a čiji se koncept upravo usklađuje s javnim politikama.Na sajmu su predstavljene i razne vrste OLED i ULED tehnologije ekrana od kojih se potonji zasnivaju na tehnologiji kvantnih točaka. No i ljubitelji mode mogli su saznati kako je nova tehnologija implementirana u modne kreacije.

O drugim novitetima ondje su govorili i glazbenik Neil Young kao i popularni dr. Phill, a o kojim je novitetima riječ pogledajte u ovotjednoj emisiji Kod budućnosti koju vam donosimo u cijelosti.

S vama smo već sljedeće nedjelje 8. veljače na HRT4 u 16.35. Emisiju možete pratite i putem streama.

Sve dosadašnja izdanja Koda budućnosti pogledajte OVDJE.