[VIDEO] Sport kao oruđe za socijalnu integraciju

IRIS je međunarodni projekt za djecu s invaliditetom. U središtu je sport kao jedan od najefikasnijih načina rane integracije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju.

U sklopu projekta od 21. do 25. siječnja 2015. godine na različitim sportskim lokalitetima u Rijeci održan je Festival sporta osoba s invaliditetom.

Trener Ervin Stilin za vrijeme edukacije podučavao je prisutne pedagoške radnike, odgajatelje i nastavnike, kako bi uz njihovu pomoć stolni tenis mogla trenirati djeca s poteškoćama u  razvoju i koje dobrobiti im stolni tenis kao sport može pružiti.Cijeli jedan dan bio je rezerviran za kraljicu sportova atletiku, te je u Osnovnoj školi Gornja Vežica prof. Zvonimir Brozić iz Atletskog kluba „Srce“ za osobe s invaliditetom zajedno s članovima kluba održao stručni prikaz treninga atletike za osobe s invaliditetom.

Petak je bio rezerviran za jedan od rehabilitacijski najkorisnijih sportova – plivanje, a domaćin Festivala ovaj su put bili Bazeni Kantrida. Dan je bio posvećen teorijskom i praktičnom dijelu, dok su prikazu prisustvovali zainteresirani građani, učitelji i odgajatelji, koji su i sami mogli uskočiti u bazen te probati neke od segmenata treninga.U Dvorani Zamet u subotu posjetitelji su prisustvovali demonstraciji dva sporta za osobe s invaliditetom – boćanju i tenisu u kolicima. Okupljena djeca, roditelji te članovi klubova uživali su u druženju, ali i prikazu sporta kroz natjecateljsku utakmicu.Zadnji dan festivala, u nedjelju,  tridesetak gostiju uživalo je u druženju s trenerima, natjecateljima i naravno konjima Kluba Pegaz. Terapijsko jahanje kao vrlo složen sport  koji zahtjeva simultani i koordinirani rad trenera, konja i jahača rezultira jačanjem i stjecanjem novih motoričkih vještina, te jačanjem socijalnih i psiholoških vještina.  Osobe s invaliditetom  koje sudjeluju u terapijskom jahanju uče istovremeno pratiti sebe, trenera te konja, čime razvijaju puno bolju koncentraciju.

Kakva je bila atmosfera na festivalu, pogledajte u videoprilogu.