Odabrali ste hrčka, a sad ga imenujte

Građani su odlučili da će službena maskota Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Rijeci i Zagrebu, biti simpatični hrčak. Od 27. siječnja sudjelujte u izboru njegova imena.

Konačni odabir maskote rezultat je procesa izbora koji je započeo u rujnu prošle godine. Na raspisani javni natječaj prijavljena su 64 rada među kojima je deveteročlani žiri izabrao tri finalista, a pobjednika su odlučili građani. Od ukupno 5103 pristigla glasa najviše njih, točnije 43,7 posto, osvojio je lik hrčka mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

Koncept naše maskote zasniva se na ideji: "Važno je sudjelovati", a životinja koja to najbolje utjelovljuje je maleni i simpatični hrčak. Ova životinjica je najpoznatija po svom glavnom načinu zabave - trčanju. Naš hrčak nije atletske građe, ali to ga ne sprečava da se bavi sportom. Ono što je njemu najvažnije je družiti se, dobro se zabaviti i sudjelovati, što ga čini pobjednikom bez obzira na ishod isto kao što je to svojevrsni moto samih Igara. Ponosni smo i sretni što je upravo naše rješenje izazvalo najviše simpatija kod građana i što je naš hrčak postao službena maskota ovako velikog događaja, rekli su prilikom predstavljanja maskote njegovi autori.

Organizatori su ovom prigodom okupljene iznenadili predstavivši maskotu u prirodnoj veličini, što je posebno obradovalo brojne školaraca koji su se našli na predstavljanju, a koje je održano u sportskoj dvorani škole u Kušlanovoj ulici.


          


Želja nam je i cilj u ove Igre uključiti što veći broj građana kroz razne programe. Upravo zato smo građanima ponudili da biraju maskotu koja se njima najviše dopada i koja ih raduje. Nadam se kako će se ovaj simpatični hrčak uvući u srca brojnih građana te ostaviti barem približan trag kao što je to napravio neponovljivi Zagi, istaknuo je Gordan Kožulj, predstavnik organizatora Igara.

Organizatori su ovom prigodom najavili novi natječaj kojim će građani imati priliku izabrati i službeno ime maskote. Prijedloge imena građani će moći dati putem službene Facebook stranice Igara već od 27. siječnja.