[VIDEO] Tesla iz Pisarovine - tajni laboratorij i oluja ideja

Hrvatska nedovoljno ulaže u inovacije. Ulaganja iznose skromnih 0,7 posto BDP-a. Da bi se to promijenilo, izrađena je nova državna strategija. U idućih pet godina novcem iz Europskih fondova planiraju udvostručiti ulaganja u investicije namijenjene industriji te malom i srednjem poduzetništvu. No oni nisu jedini kojima je pomoć potrebna.

Ivan Golubić, brucoš mehatronike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, ima svoj 'tajni' laboratorij i oluju ideja. Bilo mu je 14 godina kada je zbog svojih inovacija zapeo za kameru Globalnog sijela. Ima u glavi, ali i u rukama. Sve izrađuje sam - od lemilice do odvijača. Prvi izumi sada su mu smiješni.

Pred njim je dovršetak do sada najvećeg - električnog vozila, koje bi, ističe, bilo potpuno autonomno. Koristit će solarne panele i na punjaču i na vozilu. Pozovete ga mobitelom, vozilo dođe do vas, sjedate u njega i odvezete se gdje morate. U vozilo su dosad ulagali Ivanovi roditelji i on sam - od stipendije.

Zaživi li državna strategija za poticanje inovacija, desetak tisuća kuna potrebnih za dovršetak prototipa lako će pronaći. Cijela Pisarovina uvjerena je da je baš njihov Ivan - novi Tesla. A Ivana će idući tjedan primiti prorektor za inovacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Pogledajte videoprilog!