Djeca u bijeloj kući

Biti predsjedničko dijete nešto je najgore što se djetetu može dogoditi. Život takve djece strašan je, izjavio je jednom Franklin Roosevelt, čija su djeca već bila odrasla kada je 1933. ušao u Bijelu kuću. 

Kćeri novog američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle - Malia Obama (10) i njezina sestra Sasha (7) biti će najmlađa djeca u Bijeloj kući nakon Kenedyjevih 60-ih godina.

U svijetu je malo djece koja svoje prijatelje mogu pozvati u dom s vlastitom kuglanom, kinodvoranom i kazalištem te s više od 130 soba za uzbudljivu igru skrivača.  To jesu povlastice, ali djeci treba omogućiti da rastu u miru, a upravo je to teško u svijetu gdje su mediji sveprisutni. 

Zasad su one jednostavne. Jedan od naših prioriteta idućih četiri godine bit će da to i očuvamo, rekao je Obama. Michelle Obama već je izjavila kako neće dopustiti djevojčicama da se razmaze te da one i dalje moraju spremati svaka svoj krevet i sobu, a svjetla će se gasiti u 20.30. 

Neki su predsjednici svjesno djecu gurnuli u prvi plan nastojeći sami sebe prikazati kao očeve domovine, primjerice Abraham Lincoln i Theodore Roosevelt. Lincolnove sinove zabavljalo je zvoniti za svaku sitnicu kako bi se osoblje ustrčalo, a Rooseveltov sin ujahao je u kuću na konju.

Noviji predsjednici ulagali su napora da zaklone svoju djecu, no Chelsea Clinton ipak nije bila pošteđena. Njezine tinejdžerske nespretnosti ismijali su u komičnoj tv emisiji.
Amy, kći Jimmyja Cartera, odrastala je prilično osamljena te i danas živi diskretno sa svojim suprugom i sinom. Živjela sam u Washingtonu, ali nikada u Bijeloj kući. Moj dom je u Teksasu, priznala je Jenna, jedna od dviju blizanki Georgea W. Busha, koja je već studirala kada je njezin otac postao predsjednikom.