Poboljšati komunikaciju roditelja i liječnika

Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Tanja Radočaj predstavila je Izvješće o stanju djece u svijetu za 2009. godinu. Hrvatska se nalazi na 160. mjestu zajedno sa Australijom, Velikom Britanijom, Kanadom, Novim Zelandom i Estonijom te je to mjesto pokazatelj visoke razine zaštićenosti djece.

Smrtnost novorođenčadi i majki vrlo je niska kod nas i u skladu je s prosjekom u EU-u, pa je Hrvatska po tim pokazateljima, među najrazvijenijim zemljama svijeta. Skrb o majkama i djeci u prvim danima života može znatno poboljšati u rodilištima jer se veliki broj djece još odvaja od majki nakon poroda, što ometa početak dojenja i stvaranje privreženosti majke i djeteta. Tek trećina hrvatskih rodilišta nosi naziv Rodilište - prijatelj djece, naglasila je Radočaj. UNICEF je preporučio da se u Hrvatskoj poboljša komunikacija roditelja i liječnika.

Istaknuto je da žene u najnerazvijenijim dijelovima svijeta imaju tri stotine puta veću šansu umrijeti pri porodu ili zbog komplikacija u trudnoći u odnosu na žene u razvijenim zemljama.

Ovogodišnje Izvješće UNICEF-a o stanju djece u svijetu ukazuje na vezu između preživljavanja majki i novorođenčadi te predlaže rješenja za prevladavanje jaza između bogatih i siromašnih zemalja.