Stephen Hawking: Nove tehnologije moje su sučelje prema svijetu

U ovotjednom izdanju Koda budućnosti ponovno smo vam predstavili zanimljive teme, poput bioničke ruke koja funkcionira kao prava, sustava koji omogućuje upravljanje računalom pokretima tijela, novosti u filmskim tehnologijama, aplikacije za certificiranje energetske učinkovitosti te važnosti tehnologije namijenjene osobama s invaliditetom odnosno što o njoj ima za reći slavni teorijski astrofizičar Stephen Hawking.

Kako ljudima koji nose protezu vratiti osjećaj dodira?

Prije nego što je zaživio klinički pokus koji predstavlja svojevrsni hibrid normalnog i umjetnog dijela tijela, bila je potrebna prethodna ugradnja elektrodi u periferni živčani sustav pacijenta, a kako bi mu se vratila sposobnost primanja osjeta i taktilnih informacija tada još fantomske ruke.Te informacije, čija je inicijalna ideja da se prenose do ruke prirodnim putem, a potom prirodne veze povežu s umjetnima, omogućuju moduliranje snage stiska ruke. Nakon određenog perioda rabljenja tih implantata, u bliskoj budućnosti klinička će proteza biti u komercijalnoj upotrebi.

Software za prikazivanje filmova u svakom digitalnom kinu na svijetu

I dok će za mnoge ta komercijalna uporaba bioničke ruke u skorašnjoj budućnosti značiti svojevrsno vraćanje kvalitete života koju su prije imali, na području digitalne tehnologije budućnost je već nastupila - i to, među ostalim, pojavom globalnog mjerila procjenjivanja kvalitete digitalnih sustava za prikazivanje filmova u kinima.

Naime, više od stoljeća analogni 35 mm film bio je standardni oblik zapisa za svjetsku filmsku kinodistribuciju, a svako je kino moglo prikazivati te filmove proizvedene prema jasno definiranim tehničkim specifikacijama. Dolaskom digitalnog kina pojavila se i potreba za novim globalnim standardom savršene funkcionalnosti u kinima diljem svijeta. Za tu je potrebu još 2005. godine šest hollywoodskih studija definiralo specifikacije DCP tehnologije, postavivši time zahtjev znanstvenicima iz Odjela za razvoj integriranih krugova Instituta Fraunhofer u Erlangenu da osmisle testni postupak koji bi postao globalno mjerilo procjenjivanja kvalitete digitalnih sustava za prikazivanje filmova u kinima.Stoga je napravljen poseban software Easy DCP. Program je to koji radi jednako na svim uređajima za reproduciranje odnosno postojećim računalnim hardwareima te osigurava da digitalne kopije filmova u paketu distribucije budu u skladu s traženim zahtjevima. Stoga su producentske kompanije, postprodukcijske kuće, ali i organizatori filmskih festivala u mogućnosti iskoristiti sve prednosti brojnih funkcija softwarea, poput snimanja zvučnih zapisa i pisanja titlova na više jezika, podrške za 3D format te 4K razlučivosti. Osim toga, Easy DCP omogućuje i malim nezavisnim filmskih studijima i producentskim kompanijama stvaranje vlastitih digitalnih filmskih paketa.

No, uz najbolju kvalitetu slike i uskladivost s uređajima, filmski su studiji imali još jedan zahtjev. Tragali su za načinom zaštite od zlouporabe njihovih digitalnih proizvoda. Easy DCP pruža i takvu vrstu zaštite uz pomoć metoda digitalnog šifriranja kojim određuje koje se vrste uređaja za reprodukciju mogu koristiti u prikazivanju filmova, ali i vremensku determinantu u kojoj se ostvarenja mogu prikazivati.

Software rabi više od 1000 korisnika raznih zemljama što ga čini vodećim takvim alatom.

Aplikacija za certificiranje energetske učinkovitosti

I dok su znanstvenici s Instituta Fraunhofer osmislili vodeći alat za globalni standard procjenjivanja kvalitete spomenutih digitalnih sustava, za vlasnike nekretnina koji muku muče s provedbom energetskog certificiranja rješenje su pronašli mladi zagrebački programeri.

Riječ je o aplikaciji Thorium A+ koja svojim korisnicima znatno štedi vrijeme potrebno za izradu dokumentacije. Usko je to specijalizirana platforma za provedbu energetskog pregleda, izradu energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu, posve prilagođena metodologiji propisanoj od strane nadležnog ministarstva.Aplikacija prvenstveno služi za olakšanje unosa podataka s terena certifikatorima koji pritom na raspologanju imaju više vremena za proračune i izračune traženja ušteda te propisivanje energetskih mjera.

Spomenutom aplikacijom prilagođenom i za obične korisnike dosad se u Hrvatskoj služi oko 1500 registriranih certifikatora. No autorima Thoriuma A+ cilj je i proširenje na područje EU u kojoj ima više od 200 milijuna građevina koje treba energetski certificirati.

Svijet izrade čipova za precizan ispis na nivou nano veličina

Stručnošću stjecanom više desetljeća te primjenom znanja iz razvoja tankoslojnih tehnologija, tehnologija piezo materijala te jedinstvene MEMS tehnologije, japanska kompanija Epson razvila je PrecisionCore tehnologiju printanja.

Tim novim načinom printanja, spojem napretka u znanosti o materijalima i MEMS tehnologije, postiže se veća točnost ispisa jer se tinta raspoređuje na mikrorazinama. U središtu PrecisionCore glava za ispis je MicroTFP čip proizveden mikro-elektro-mehaničkim procesom izrade (MEMS). Glave za ispis stavljaju se na automatiziranu tekuću vrpcu na kojoj se primjenjuju robotičke tehnologije.

Modularni čipovi sastoje se od gusto smještenih piezo - najfleksibilnijih startera u industriji ispisa koji omogućuju veću minijaturizaciju komponenti, te dugačkih brizgalica tinte na komadu silicija.Čipovi napravljeni mikro-mehaničkom metodom proizvodnje tintu mogu izbacivati brže, bez stvaranja topline. Prednost, pak, dugačkih brizgalica je u preciznosti izbacivanja tinte odnosno smještaju savršenog kuglastog oblika kapljice točno na mjesto gdje mora biti. Svime time postiže se bolja kvaliteta ispisa.

Uređaji s PrecisionCore tehnologijom printanja mogu ispisivati s tintama koje u sebi nemaju vode, ali i s onima koje sadrže razna ekološka otapala, kao i s tintama otpornima na utraljubičasta zračenja, tintama s pigmentima, smolastim tintama te tintama koje služe za ispis na tkaninama.

Učinkovitosti proizvodnje pridonosi i to što se čip može koristiti u svim pisačima, od onih najjefitnijih do industrijskih.

Inovativni sustav za upravljanje računalom pokretima tijela

Stručnost i kreativnost nije svojstvena samo Japancima. Naime, za svoju inovativnost diljem svijeta višestruko nagrađen tim tvrtke CITUS razvio je interaktivni multimedijalni sustav C@N Motion.On omogućuje upravljanje pokretima tijela pa za korištenje računala više nije nužno rabiti tipkovnicu ili miš. Ideja za sustav nastala je iz aplikacije za upravljanje i organizaciju konferencija kojom se sudionicima omogućuje pristup na velikim ekranima.

C@N Motion najveću primjenu ima na području marketinga. U obrazovanju, sustav se može koristiti multidisciplinarno te se pomoću njega može istodobno učiti više različitih predmeta.

Hawking: Postojim samo kroz misli. Nove tehnologije moje su sučelje prema svijetu

Nova tehnologija temeljena na inovaciji i kreativnosti istraživača oslonac je i britanskom teorijskom astrofizičaru Stephenu Hawkingu. Čovjeka koji je popularizirao crne rupe medicina nije mogla izliječiti pa se oslonio na tehnologiju koja mu pruža sučelje prema svijetu.

Kako je glas izgubio na početku doba osobnih računala, da radi ono što voli, tvrtka Intel pomaže mu već 25 godina. Tim inženjera Odjela za Internet stvari koji se bavi razvojem korisničkih sučelja zadnje dvije godine posvetio je odnosu čovjeka i stroja - projektu umrežavanja invalidskih kolica.Napravljeni su senzori povezani s pločom Galileo te je izrađena i aplikacija koja omogućuje interakciju i analizu informacija. Korisniku invalidskih kolica navedeno sada osigurava praćenje podataka o njegovu zdravlju, ali i dostupnost informacija o pristupačnosti prostora kojim se kreće.

Tim je tako u dvije godine unaprijedio i dva desetljeća star komunikacijski sustav kojim se profesor koristi. Hawking priznaje da nova tehnologija otvara mogućnosti osobama s invaliditetom koje nije mogao niti predvidjeti.

Sljedeća emisija na rasporedu je u nedjelju 18. siječnja na HRT4 u 16.35. Prethodne emisije pogledajte OVDJE.