Driver Copilot - drugoplasirani hrvatski startup projekt Warpa 3

Od 2. do 9. prosinca u Krakowu je održan treći Hub:raum Warp accelerator na kojemu je 11 timova iz središnje i jugoistočne Europe predstavilo svoje startupove, među kojima su bila i dva hrvatska projekta.

Timovi su sudjelovali u intenzivnim osmodnevnim treninzima, među ostalim, sastavljenim od predavanja, mentoriranja te radionica koje su imale za cilj obuhvatiti sve bitno za jedan startup - razvijanje, nadogradnju, rad na prodajnim i komunikacijskim vještinama, povezivanje s potencijalnim investitorima te mogući plasman na različita europska tržišta.

Vrhunac programa, demo dan, prigoda je bila timovima predstaviti sve ono na čemu su dotad radili. Najboljem projektu žiri dodjeljuje nagradu od 5000 eura, a na ovogodišnjem izdanju pobjedničkim startupom proglašen je DeviceHub, usluga u oblaku za komunikaciju između strojeva.DeviceHub

Pobjednički startup - platforma za prikupljanje informacija povezanih uređaja

Platforma namijenjena programerima rad je bivše grupe rumunjskoga hakerskog svijeta koja se, usto, bavila i razvojem prototipa raznih hardverskih uređaja. Poznavanje potreba korisnika spomenutom je timu omogućila razvoj stabilne usluge za spajanje uređaja putem interneta te ponudu jednostavnog načina povezivanja uređaja i pohrane podataka u cloudu.

Za potrebe sustava za međusobno povezivanje uređaja napisan je niz novih protokola i datotečnih zapisa bez zajedničkog standarda, a koji uređajima omogućuju obostranu komunikaciju. Pritom je u platformu integriran zahtjevan rad u raznim aplikacijama te na više programskih jezika.Driver Copilot

Driver Copilot - drugoplasirani hrvatski najinovativniji projekt

Drugo je mjesto pripalo hrvatskom timu za Driver Copilot, startup projekt koji ima zadatak u isto vrijeme omogućiti vozačima veću sigurnost i efikasnost u prometu, a osiguravajućim kućama, distributerima vozila i tvrtkama koje se bave asistencijom na cesti - na tržište postaviti nove inovativne i personalizirane proizvode korisne vozačima.

Sustav je to sastavljen od uređaja opremljenog modulima ACC, GPS i GSM te ugrađenog u automobil, aplikacije za smartphone te online platforme koja obrađuje podatke i o njima izvještava. Putem platforme analizira se vožnja korisnika aplikacije, u što zainteresirane tvrtke mogu imati uvid, poput primjerice osiguravajuće kuće koja na temelju tih podataka analize rizika vozaču može ponuditi i poseban tip osiguranja.3D pisač

Pzartech - rješenje za 3D printanje koje povezuje kupce i dizajnere

Trećeplasirani je Pzartech, startup iz Izraela; one-stop-shop platforma za 3D ispis. Ona tvrtkama nudi mogućnost da korisnicima pruže izradu rezervnih dijelova što bliže njihovu domu. Korisnik bira dizajn koji želi ispisati te 3D pisač najbliže mjestu njegova stanovanja. Aplikacija pritom omogućuje tržišnim markama, čije su datoteke sigurnosno integrirane u platformu, monetizaciju dizajna i drukčiji način prodaje predmeta. Zapravo je riječ o streamingu datoteka za 3D ispis s određena poslužitelja na 3D pisače.

Jedan od predstavljenih startupova bio je i hrvatski Bodyrecog. Aplikacija je to za pametne telefone i osobna računala koja prikazuje zdravstvenu biometriku na fotografiji čovjeka. O čemu se točno radi te čiji su još startupovi bili među predstavljenima, pogledajte u ovotjednom izdanju Koda budućnosti.

Sljedeća emisija na rasporedu je u nedjelju 11. siječnja na HRT4 u 16.35. Sve prethodne emisije pogledajte OVDJE.