Škole mogu besplatno pristupiti alatima Microsoft Office 365

Svi učenici, učitelji i nastavnici hrvatskih osnovnih i srednjih škola mogu besplatno pristupiti alatima Office 365 s jednim terabajtom prostora za pohranu, a uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, objavljeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Rezultat je to suradnje MZOS-a s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNet i tvrtkom Microsoft Hrvatska, a osim samoga korištenja usluga Office 365 iz 'oblaka', svakom učeniku, učitelju i nastavniku omogućena je i instalacija alata Office 365 Pro Plus na pet računala i pet mobilnih uređaja (tableta, pametnih telefona), priopćio je MZOS.

Office 365 sustav je Microsoft usluga temeljenih na cloud (oblak) tehnologiji koje omogućuju maksimalan kolaboracijski učinak rada u tvrtki uz najoptimalnije troškove. Office 365 svojim klijentima nudi siguran pristup E-mail porukama, dijeljenim kalendarima, zadacima (Exchange online), pristup datotekama iz bilo kojeg dijela svijeta (SharePoint), slanje izravnih poruka (IM) te mrežnih sastanaka (Lync) i najbolju anti-virus i anti-spam zaštitu (Forefront).

Novi projekt predstavili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković i pomoćnica ravnatelja CARNet-a Branka Vuk.

Kad bi učenici na tržištu kupovali ove alate, roditelji bi trebali uložiti oko 130 milijuna kuna godišnje, ne računajući uređaje za pohranu podataka od 1 terabajta, koliko dobivaju pohranom u 'oblaku' te još dodatno, jednokratno, za hard diskove kapaciteta 1 terabajta gotovo 275 milijuna kuna, izjavio je ministar Mornar.

Rečeno je da se za korisničku podršku učenici i nastavnici mogu obratiti CARNet-ovoj službi podrške na adresu helpdesk@carnet.hr.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je da će, korištenjem modernih tehnologija te programa i alata koje nudi Office 365, učenici biti spremni za izazove modernoga doba i imati kompetencije koje danas traže poslodavci. Vidaković je uvjeren da će se korištenjem suvremenih informatičkih alata unaprijediti komunikacija, suradnja, kreativnost i inovativnost svih sudionika u obrazovnom sustavu kako bi zajedno stvarali hrvatske škole 21. stoljeća.