Revolucionarnim tehnologijama u izazove vizualnog računalstva

Računalne igre imaju status masovnog sporta; turniri se održavaju u arenama, dvoranama, na stadionima, dok se natjecatelji praćeni velikim brojem navijača bore za goleme novčane nagrade. Istodobno, tržište je to s impresivnih 330 milijuna igrača na kojemu su presudnu ulogu odigrale nove tehnologije.
Iznimne performanse u energetski učinkovitom paketu

Riječ je prvenstveno o tehnologiji grafičkih kartica. Maxwell je deseta generacija arhitekture grafičke procesorske jedinice (GPU). Rješava najsloženije izazove vizualnog računalstva. Oni se odnose na pitanje kompleksnosti direknog i reflektivnog osvjetljenja te pružanja dosad neviđenih mogućnosti ulaskom dizajnera u mikrosvijet izrade animacije. Tehnologija se usto odlikuje dvostrukom energetskom efikasnošću u odnosu na prošlu generaciju.

Kad se toj naprednoj grafičkoj podršci pridoda primjena G-Sync revolucionarne tehnologije i to na ekranima 4K rezolucije, koja usklađivanjem brzina osvježavanja zaslona s GPU-om na računalu eliminira lomljenje slike, a podrhtavanje i kašnjenje ulaznog signala svodi na minimum, rezultat je zapanjujući vizualni doživljaj gamera.

Maxwellova Voxel Global Illumination (VXGI) tehnologija prvi puta omogućuje gaming GPU-ovima dostavu dinamičkog osvjetljenja u realnom vremenu na globalnom nivou što scene čini prirodnijima te znanto dinamičnijima.

Impresivan potencijal virtualne stvarnosti igara zahtijeva i visoke frame rates te nisku latenciju, što se postiže VR Direct tehnologijom koja objedinjuje brojne nove karakteristite te pritom povećava kompatibilnost s VR uređajima (Oculus Rift).Sve te napredne tehnologije koje ubrzavaju obradu podataka utjecale su i na druga područja poput videoindustrije te razvoja superračunala.

Zbog njihova brza napretka ne može se predvidjeti što donosi čak i bliska budućnost u samom svijetu gaminga, no mnogi se njegovi sudionici slažu o vjerojatnosti skorašnje uporabe 7K rezolucije koja će znatno otežati razliku između virtualne stvarnosti i realnosti.

I dok nam takva budućnost ne zakuca na vrata u ovotjednom vam izdanju Koda budućnosti donosimo kratku povijest računalnih igara.

Sljedeća emisija na rasporedu je u nedjelju 21. prosinca na HRT4 u 16.35. Sva prethodna izdanja pogledajte OVDJE.