Kako naći posao u Europskoj uniji?

Nakon članstva u Europskoj uniji hrvatskim radnicima polako se otvaraju tržišta rada i u drugim članicama. Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio europske mreže ustanova koje posreduju pri zapošljavaju. Oni koji traže posao moraju biti spremni na sve, od selidbe do stalnog učenja i usavršavanja.

Ni znanje jezika ni službena kvalifikacija ne jamče dobivanje posla, pokazuju iskustva posrednika za zapošljavanje. Potvrde ili svjedodžbe o jezicima kod nas nisu zaživjele, da ih imaju trebaju službenu potvrdu, pa je problem polagati ispite, skupljat sve moguće svjedodžbe, kaže Mateja Tolj, stručna savjetnica HZZ-a, Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri.

U traženju posla, pogotovo izvan Hrvatske treba prihvatiti i dugotrajna testiranja i dodatne troškove, čekanje, ali i razočaranje. One osobe koje su spremne uložiti određeno vrijeme, energiju, trud, investirati u sebe i svoje usavršavanje, one dobiju često pozitivne rezultate, rekla je Patricija Kezele,  EURES savjetnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb.

Ipak, bez obzira na kvalifikaciju iskustvo je poslodavcima najvažnije.

Više u videoprilogu.