Može li jedna ideja povezati čitav svijet?

Što je humanizam?

To je jedna ideja koja može povezati čitav svijet. Svijet se i ne može ujediniti na jednoj moralnoj ili vjerskoj ideji, nego mora imati jednu vrlo široku podlogu kakvu ima humanizam. Humanizam se temelji na znanosti, ljudskoj umjetnosti i solidarnosti. Prema tome, on je dovoljno širok da sve religije i svi politički sistemi u njemu nađu svoje mjesto. To je ono važno jer humanizam nije totalitaran i dopušta različite forme unutar sebe.

Tako je definirao humanizam za života Ivan Supek, fizičar, književnik, povjesničar, filozof, borac za mir i humanist.

Humanizam za djecu prva je ireligiozna i humanistička knjiga u Hrvatskoj koja djecu upoznaje s humanističkom misli na njima prihvatljiv način. Budi sretan čovjek, budi razuman čovjek, budi pravedan čovjek, brini se o svijetu samo su neka od poglavlja ove knjige.

Knjigu je izdao Centar za građansku hrabrost uz novčanu potporu entuzijasta iz Hrvatske i inozemstva. Autorica knjige je Nada Topić Peratović, koja je gostovala u emisiji HRT-a Hrvatska uživo.

Od nje u videoprilogu doznajte zašto bi djeci humanizam bio koristan te je li teško dječjim jezikom objasniti takve stvari, približiti im cijeli kontekst i situaciju u kojoj živimo.