Osnovnoškolci uče o sigurnosti na internetu: "Sigurnih pet za sigurniji net"

"Sigurnih pet za sigurniji net" naziv je projekta koji provodi pet hrvatskih osnovnih škola. Europskim novcem razvijaju školski kurikulum koji djeci i roditeljima na zanimljiv način objašnjava sve prednosti i mane interneta. 

Osnovnoškolci su - ali internetom i društvenim mrežama vladaju suvereno. Devetogodišnji Vito ipak ne zaboravlja osnovno pravilo virtualnog prijateljstva.

Ja sam prihvatio samo djecu, moje prijatelje i ljude koje poznajem, kaže Vito Arić, učenik 4. razreda. A boravak na "fejsu" kontrolira i mama, dodaje.

No opreza nikad dosta. O pouzdanim i nepouzdanim izvorima, prednostima i opasnostima interneta uče i u školi.

Učimo kako zaštititi osobne podatke, kako doći do raznih podataka na internetu i kako oprezno rukovati s njima, kaže Vito.

Školski kurikulum - sigurnost djece na internetu u pokusnoj je fazi. Provodi se u pet hrvatskih škola. Novogradiški kreativni tim prilagodio ga je najmlađima kroz  poučne priče  i igre.  

Da bi oni kroz igru i zabavu naučili kako što sigurnije koristiti, materijale sadržaje i komunicirati s ljudima u virtualnom svijetu, ističe ravnateljica OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške, Vesna Lončar Cindrić.

Posebni su priručnici namijenjeni roditeljima. I dobrodošli su jer pomažu u razumijevanju dječjih traganja za nepoznatim.

A svi ti  materijali, priručnici za djecu, roditelje i učitelje već su sada dostupni na internetskoj stranici pet za net. Od prosinca će ih moći koristiti sve škole.