Ive, kakvo će vrime?

Znati vremensku prognozu u nas je oduvijek bilo važno ne samo meteorološko nego i društveno pitanje. Meteorolozi su jednako ugledni kao i liječnici i odvjetnici, a postaju i prave televizijske zvijezde. U Sutini pokraj Muća glavna je zvijezda 16-godišnji Ivan Šolić, strastveni meteorolog amater, koji zna sve tajne ciklona i anticiklona, a njegove prognoze od usta do usta brzo obiđu cijelu Sutinu, a internetom cijeli svijet. 

Iz naoblake možete puno iščitati, evo trenutačno je cirostratusna naoblaka, znači da će ovdje uskoro biti fronta, kaže Ivan. Vremenom je bio fasciniran još kao dijete, pa je dobio i nadimak - Vakula. Oduvijek ga je zanimalo zašto je u Sutini mnogo hladnije nego u 30 kilometara udaljenom Splitu.

Ja sam kao dijete išao spavati nakon vremenske prognoze i obećao sam sâm sebi da ću se potruditi steći neko znanje da jednog dana ovdje bude i klimatološka postaja, automatska meteorološka postaja i da ću za 30 godina znati kakva je klima u mome mjestu, kaže Ivan.

Obećanje ostvaruje u splitskoj Gimnaziji Vladimira Nazora, gdje se uključio i u program Globe, u koji podatke o vremenu šalje 13.000 škola iz 100 zemalja. Osnovno znanje o meteorologiji stekao je u splitskom Pomorskome meteorološkom centru i udruzi Crometeo, a onda je, uz financijsku pomoć Općine Muć, u Sutinu nedavno postavio i meteorološke instrumente. Prikupljeni podaci iz Sutine idu izravno u svijet, a Ivanu to omogućuje i izradu preciznih lokalnih prognoza.

Sutra nas očekuje naoblačenje prema kraju danu, odnosno kasno navečer i slaba kišica i susnježica. U višim predjelima Zagore od početka će padati snijeg, ali će u četvrtak ujutro, zbog pritjecanja dodatnog hladnog zraka i bure, snježna granica lagano opadati pa bi u četvrtak snijeg trebala vidjeti čitava Dalmatinska zagora, predviđa Ivan.

No, nije isključeno, zaključio je u lokalnoj prognozi Ivan Šolić Vakula, da snijeg iznenadi i stanovnike uz obalu!