Školski program "Imam stav" uspješan u školama u Zagrebu i Požegi

Imam stav školski je program prevencije korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih koji se već tri godine uspješno provodi u 34 zagrebačke osnovne škole, a od ove godine i u tri škole u Požegi.

Iz udruge Pet plus, koja program provodi, navode kako je njegova inovacija u tome da se ne fokusira samo na sprječavanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti nego se djecu uči različitim životnim vještinama - kako se zauzeti za sebe, oduprijeti pritisku okoline i ne ugroziti svoje zdravlje rizičnim ponašanjem.

U tinejdžerskoj dobi utjecaj vršnjaka je vrlo velik i zato je dobro da se programi provode od 6. do 8. razreda kako bi djeca mogla naučiti kako lakše reći ne lošim navikama i odrasti u zdrave mlade ljude, složile su se nastavnice Branka Radman iz zagrebačke OŠ Ivana Cankara i Kornelija Sabljak iz požeške OŠ Dobriše Cesarića.

Program 'Imam stav' je inovativan jer je baziran na razvijanju životnih vještina kod djece. Djeca uče kroz igru razvijati samoupouzdanje i sigurnost te se zauzeti za sebe, razvijati svoje stavove i, što je najvažnije, zavoljeti sebe, kazala je predsjednica udruge Pet plus iz Zagreba i voditeljica projekta Mira Davidović. Navela je da udruga, osnovana 2000., unazad tri godine kontinuirano provodi taj program pa je u Zagrebu i Požegi dosad educirano 113 nastavnika i stručnih suradnika, a u 106 razreda obuhvatili su 2.300 djece.

Prema rezultatima u godini dana provođenja projekta, među tinejdžerima je 30 posto smanjeno pušenje, 28 posto pijančevanje, a 23 posto smanjena je i upotreba kanabisa.