Neupisani unatoč dobrom uspjehu

Školska godina je počela, no ne za četrdesetak srednjoškolaca iz Brodsko posavske županije. Roditelji su ogorčeni i smatraju da je sve to rezultat manjkavosti E- upisa.

Za Lauru i njezine roditelje tužan početak srednjoškolskog obrazovanja. Unatoč dobrom uspjehu i nakon jesenskog roka ostala je neupisana.

Na području Brodsko-posavske županije neupisano je još četrdesetak učenika. U županijskom odjelu za školstvo tvrde da su dobro planirali  ali  e-upis ne prepoznaje probleme na terenu. Sve su, kažu, učinili da problem riješe.  S ravnateljima škola razgovarali o mogućem upisu neupisanih.

Problem zapravo zahtijeva određene pomake u kvotama jer tamo gdje imamo 28 eventualno ćemo imati 29 itd. Ali još uvijek prema postojećem pravilniku možemo tu kvotu povećavati negdje do 32, izjavio je Vladimir Štefanek, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko- posavske županije.

Ali ne mogu bez suglasnosti ministarstva a nje još nema. Zato ima
još nelogičnosti.

Mi imamo već sad problem jer su djevojčice upisane u bravare, montere, auto lakirere, vodoinstalatere, kazao je Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko- obrtničke škole Slavonski Brod.

Prošle su godine neki ravnatelji skupo platili korekcije pri upisu, pa se ove strogo drže pravila. No u brodskoj poljoprivrednoj školi i dalje misle kako E upise treba doraditi i ravanateljima dati određene ovlasti.

Reda se mora uvesti prilikom upisa da oni učenici koji imaju dobre ocjene mogu pisati i asekavtne programe. Međutim jedan dio postoji koji se ne vidi kroz te E upise a to je a to je određene specifičnosti i kraja i županije mjesta i škola. Zato mislim da jedan dio upisa bi se možda trebao dogoditi i u samoj školi. To treba samo vidjeti kako, da ravnatelj škole koji će školovati buduće učenike da preuzme dio odgovornosti i za upis, izjavio je Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje poljoprivredne škole Slavonski Brod.

Ovako se opet sve prelomilo preko leđa učenika i roditelja - dežurnih žrtava svake obrazovne reforme.