Školski sat

Od ponedjeljka do četvrtka na HRT2, 10.40

U Školskom satu raspetljavat ćemo teme iz školskoga gradiva. Ono što se uči od 5. do 8. razreda moći ćete vidjeti na pomalo drukčiji način, kroz igru i zabavu. Osim znanstvenih tema bavit ćemo se i onim o čemu se govori nakon škole, na velikom odmoru, na društvenim mrežama. Nastojat ćemo i da Školski sat bude emisija koju znatnim dijelom kreiraju učenici.

Zato se nadamo da će nam učenici i dalje svoje prijedloge i sugestije javljati na adresu
skolski_sat@hrt.hr i stranice emisije na Facebooku.

                      


2. ožujka - Povijest planinarstva u Hrvatskoj
Možda niste znali, ali prvi planinari u Hrvatskoj bili su ban Josip Jelačić i književnica Dragojla Jarnević. Imamo i prvi roman o planinama, a napisao ga je Petar Zoranić. Po počecima planinarstva 9. smo u svijetu, a naši planinari također su osvojili i neke važne svjetske vrhove. Ugostili smo učenice iz OŠ Brezovica, kao i našeg dobro poznatog geografa i planinara Predraga Kralja.
Stručni suradnik: Predrag Kralj
Autor priloga: Davor Batisweiller
Scenarij:  Sanja Nakić
Redatelj: Juraj Lerotić
Voditeljica: Zlata Mück Sušec
Urednica:  Sanja Nakić

3. ožujka - Gljive

Naše biološke teme do sada smo birali iz životinjskog i biljnog carstva, no danas u Školskome satu upoznajemo carstvo gljiva! Uz zanimljivosti iz tog carstva , nastavljamo upoznavati prirodoslovne zbirke, tako da ćete danas doznati i kako se gljive čuvaju u takvim zbirkama i gdje ih možete vidjeti.
U studijskom dijelu emisije gosti su biologinja Paula Počanić Vovk iz Udruge BIOM i učenici Osnovne škole Remete iz Zagreba.
Autori priloga: Ana Macan i Antonio Pozojević
Voditelj: Ivan Planinić
Scenarij: Anamarija Simonelli Milković
Montaža: Krešimir Kardoš
Redatelj:  Siniša Bajt
Urednica:  Anamarija Simonelli Milković

4. ožujka - Odabir zanimanja

Dok smo bili mali maštali smo o tome da jednoga dana budemo piloti, liječnici policajci, prodavačice, tete u vrtiću... No snovi su jedno, a stvarnost nešto drugo. U Školskom satu uz pomoć psihologa Danijela Bićanića doznajte kako odabrati zanimanje koje će obilježiti vaš život.
Autor priloga: Davor Batisweiler
Voditelj: Ivan Planinić
Scenarij: Silvana Kolovrat

Redatelj: Siniša Bajt
Urednica: Silvana Kolovrat

5. ožujka - Matematički višeboj 5

Mogu li se učenici osnovnih i srednjih škola natjecati u rješavanju matematičkih zadataka s profesionalnim matematičarima? Vidjet ćemo to u Školskom satu u kojem matematičar Toni Milun postavlja tri zadatka svojem kolegi matematičaru Aleksandru Hatzivelkosu i dvojici učenika. Zadaci su izabrani tako da ih mogu riješiti učenici završnih razreda osnovne škole, ali daleko od toga da su jednostavni i da ne zadaju glavobolju možda i matematičarima.
Autor priloga Luka Rukavina
Scenarij:  Anđelko Glibo

Redatelj: Juraj Lerotić

Urednik:  Anđelko Glibo

Voditeljica:  Zlata Mück Sušec6. ožujka -


Pratite nas i na stranici Školskog sata na Facebooku, a ako ste propustili emisiju koju želite pogledati, naknadno možete i to na linku Emisija na zahtjev.