Kome besplatni udžbenici?

Na pragu smo nove školske godine. Iako je osnovna škola obvezna za svu djecu, neće svi jednako proći. Neki gradovi i županije financiraju besplatne udžbenike za sve, a neki pomažu samo obiteljima slabijega socijalnog statusa.

Riječki osnovci Mateo i Maja počeli su pripreme za školu. Udžbenike su naručili preko interneta, a kao i brojni drugi roditelji, školsku će godinu njihova mama Nataša započeti - kreditom. Preko 2500 kuna će me sve doći, kaže.

Grad Rijeka pomaže samo najugroženijim socijalnim kategorijama, poklon bon od 500 do 1300 kuna čeka ih u knjižarama. Prema socijalnim kriterijima pomažu i Split, Pula, Zadar.

Besplatne pak knjige na klupama čekat će i osnovce iz Varaždina, Vukovara, Osijeka i cijele Međimurske županije.

U Zagrebu će besplatne udžbenike dobiti i srednjoškolci iz obitelji s troje i više djece. Grad će pomoći i učenicima s poplavljenih područja. Ukupna brojka - drugima nedostižna. Ukupno će sve doći 63 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Iako zadovoljni, roditelji znaju - udžbenici su tek jedna od stavki u pripremi za školu, pa će i ova školska godina za sve njih biti još jedna nova lekcija iz financijske pismenosti.