Završeno Europsko sveučilišno debatno prvenstvo

Na pozornici HNK u Zagrebu održan je finale Europskog sveučilišnog prvenstva u debati. Finale je bilo podijeljeno u dvije kategorije – ESL (English as a second language) i Open finals. Teme za 660 najboljih govornika sa 187 europskih sveučilišta bile su aktualne - od stanja u Ukrajini, preko reformi političkog sustava pa sve do prava životinja. Titulu najboljih odnijeli su favoriti iz Srbije.

U ESL kategoriji  finalisti su bili studenti iz Beograda, BBU (Rumunjska), Lunda (Švedska) i Berlina. Pobjeda je pripala studentima iz Beograda, a nagrada za najboljeg govornika članici njihovog tima – Heleni Ivanov. Teza o kojoj su finalisti raspravljali bila je sljedeća – Ukoliko je to tehnološki izvedivo, potrebno je eliminirati strah u vojnika kako bi ratovi postali djelotvorniji.

U Open finals kategoriji finalisti su bili studenti iz Oxforda, Cambridgea, Sheffielda i Edinburgha. Pehar je otišao u ruke studenata iz Sheffielda, a nagradu za najboljeg govornika odnio je Ben Addams iz Cambridgea. Teza o kojoj se raspravljalo – Feministički pokreti ne bi smjeli podržavati vojne intervencije koje tvrde da razvijaju ženska prava.

Hrvatski studenti ove godine nisu imali uspjeha kao i prijašnjih. Predstavljali su nas studenti iz Rijeke koji nažalost nisu prošli preliminarne runde. Hrvatski debatanti inače slove za jedne od boljih u svijetu, ali za Hrvate je ove godine naglasak bio na organizaciji prvenstva, a ne na samoj debati.

Iduće godine prvenstvo se održava u Beču. Zagrebački organizacijski  tim je vrlo rado podijelio svoja iskustva u organizaciji s kolegama koje to očekuje iduće godine.