Državna matura: 77 genijalaca, 215 učenika palo

Objavljeni su konačni rezultati državne mature. Među 39.167 osoba je 77 genijalaca, a maturu je palo čak 215 gimnazijalaca.
Od ukupnih 39.167 pristupnika ispitima, bilo je 13.597 učenika gimnazija, 18.238 učenika strukovnih škola i 7332 ostalih pristupnika. Ispite državne mature je uz prilagodbu ispitne tehnologije pisalo 428 pristupnika, objavljeno je na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Državnu maturu položilo je 13382 učenika gimnazijskih programa, 215 učenika nije ostvarilo pozitivnu ocjenu na ispitima državne mature, a od toga njih četiri nije položilo dva obvezna ispita, a ostalih 211 po jedan obvezni ispit. Najviše je negativnih ocjena bilo iz matematike - njih 153, potom iz engleskog (36) i hrvatskog (27), iz grčkog su bile dvije, a latinskog jedna negativna ocjena.

Broj pristupnika koji su ostvarili stopostotni rezultat bio je 77 - na višoj razini iz matematike njih 54 je imalo taj rezultat, a na osnovnoj razini tri pristupnika. Iz fizike je devet pristupnika stopostotno riješilo ispite, iz psihologije njih pet, osnovne razine engleskog tri (na višoj razini iz tog predmeta jedan), te po jedan pristupnik na osnovnoj razini njemačkog i informatike.

Ovogodišnji ispiti državne mature provedeni su uspješno i vjerujemo da će pristpnici, roditelji, ali i nastavnici biti zadovoljni postignutim rezultatima, ustvrdila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić.

Ispit državne mature polagali su učenici 4. razreda četverogodišnjih srednjih škola, učenici gimnazija kao završetak srednjoškolskog obrazovanja, a učenici strukovnih škola ukoliko nastavljaju obrazovanje na visokim učilištima. Ispitima su pristupil i kandidati izvan sustava redovnog obrazovanja u Hrvatskoj, također u svrhu nastavka obrazovanja na visokim učilištima, koja rezultate državne mature koriste u postupku rangiranja za upis u sljedeću akademsku godinu.

Svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima državne mature učenicima će biti izdane u školama 17. srpnja. Podjela svjedodžbi i potvrda za kandidate obavljat će se od 17. do 19. srpnja u prostorijama NCVVO-a u Zagrebu.