Hrvatska kuća budućnosti - najveći domaći studentski pothvat

Hrvatska kuća budućnosti koju su osmislili i izgradili studenti Zagrebačkog sveučilišta predstavljena je na Solar Decathlonu, prestižnom svjetskom natjecanju samoodrživih kuća u francuskom Versaillesu. Radi se o najvećem domaćem studentskom pothvatu svih vremena u kojem je sudjelovalo čak 13 fakulteta.

Poput uigrane korporacije naši su studenti potpuno sami odradili projekt od nacrta do izvedbe. Uz brojna tehnička rješenja podjednako su bila važna i zahtjevna ona ekonomska.

Možemo se pohvaliti da smo uspjeli prikupiti preko 4 milijuna kuna, što u vrijednosti financija što u materijalnoj vrijednosti, što moram reći da je zaista bio težak i mukotrpan posao unatoč cijeloj gospodarskoj situaciji, izjavio je Stipo Dubravac, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prototip energetski neovisne kuće izrađen je u Zagrebu, rastavljen i ponovno složen u sklopu natjecanja na kojem sudjeluje dvadesetak sveučilišta sa svih strana svijeta. Svi su timovi svoje kuće morali sagraditi vlastitim rukama i zato su morali steći i neke nove vještine, primjerice, naši su studenti morali naučiti upravljati dizalicama i radnim strojevima i za to u Francuskoj steći propisane dozvole.

Solar Decathlon prije svega vrednuje energetsku učinkovitost, ali i utjecaj na okoliš, zdravlje, ekonomsku isplativost pa i udobnost. Natjecanje potječe iz SAD-a, a već se treću godinu održava i u Europi gdje se poseban naglasak daje na energetsku obnovu kuća.

To je gorući problem ne samo u Francuskoj nego u cijeloj Europi, jer mi znamo kako proizvesti nove kuće koje su ekološke i samoodržive, problem je što ne znamo kako točno prema tom principu obnoviti postojeće objekte, kazao je Bruno Mesureur, predsjednik Solar Decathlon Europe.

Posebno zanimljiva rješenja nastala su kao odgovor na klimatske promjene i sve češće elementarne nepogode. Dok će poplavljeni Slavonci čekati godinu dana na nove kuće, Japanci pokazuju kako se to može odraditi u samo nekoliko dana.

Kuću, potpuno pripremljenu za život obitelji, možemo vrlo brzo prevesti do područja pogođenog katastrofom i sastaviti je u kratkom vremenu, izjavio je Kazuki Ueda, Chiba university Japan.

Ovaj tip kuće bio bi spas za poplavljene stanovnike Slavonije, ali za to je sada kasno. No nije kasno da im novi domovi budu energetski učinkovitiji.

Iako na kraju nisu ušli u završni dio natjecanja, samo sudjelovanje na međunarodnoj smotri za naše studente velik je uspjeh. Potvrdili su svoj izniman potencijal i u najboljem svjetlu svijetu pokazali u kojem bi smjeru hrvatsko gospodarstvo moglo zakoračiti.