NCVVO: Rad studenata bit će honoriran za nekoliko dana

Studenti koji su radili na poslovima pakiranja ispita za državnu maturu, pripreme prostora za održavanje ispita u Nacionalnom centru te raspakiravanju ispita i pripremi materijala za obradu rezultata ispita, uputili su otvoreno pismo javnosti i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Studenti navode da je ravnateljica Centra Maja Jukić, nakon što su studenti sav posao obavili bez ijedne greške, odlučila stopirati isplatu legitimno i pošteno zasluženih plaća studentima koji su sav taj posao i odradili, a uz obrazloženje kako je nemoguće da smo toliko puno sati odradili, čime nas je optužila i za prevaru.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je u priopćenju koje je potpisala ravnateljica, izrazio žaljenje zbog nesporazuma i incidenta nastalog u vezi s isplatom honorara. Sav rad studenata bit će honoriran za nekoliko dana, nakon usklađivanja evidencije boravka u radnim prostorima i sati koje su prijavili kao odrađene, s obzirom na to da je prijavljen veći broj sati rada u odnosu na broj sati koji pokazuje evidencija boravka u prostorima Centra, ističe se u priopćenju.

Na inzistiranje studenata da im se honorar bez obzira na neusklađenost evidencije boravka u prostorima Centra i prijavljenih sati rada isplati, ponuđeno im je da im se neosporni dio sati koji odgovaraju evidenciji boravka u radnom prostoru isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju potpisani izvještaji odgovornih osoba o obavljenom poslu studenata te nakon što studenti potpišu izjave da su odradili sve navedene sate.

Studenti nisu bili spremni na takav dogovor te su, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana radi ispunjavanja formalnih uvjeta za isplatu, u jednom trenutku ušli u prostore u kojima se održavaju ispiti državne mature i zaključali ga prijeteći da će onemogućiti održavanje za danas planiranih ispita dodatne provjere znanja za upis na Medicinski fakultet.

Napominjući da isplata honorara nije dovedena u pitanje te da je riječ isključivo o odgodi od nekoliko dana, ravnateljica ističe da je o razlici u broju prijavljenih sati rada i sati u evidenciji boravka u radnim prostorima izvijestila Upravno vijeće 7. srpnja te da je u dogovoru s njim i donesena odluka da se prije isplate honorara i za sporne sate pribave formalni dokazi o obavljenom poslu.