Natjecanje "Balon stellar - stratosfera"

"Balon stellar - stratosfera" obrazovni je program i natjecanje koje je pokrenula udruga Team Stellar. Cilj je bio da hrvatski srednjoškolski timovi osmisle i izrade eksperiment koji će posebnim balonima biti dignuti u stratosferu.

Kada su baloni pali na Zemlju, vraćeni su timovima kako bi mogli vidjeti rezultate. U sklopu projekta inženjeri Team Stelara prvi su put na svijetu unutar tzv. balon-zajednice ostvarili direktan prijenost leta balona u stratosferu.

Srednjoškolci iz Kutine u svom su eksperimentu htjeli potvrditi utjecaj tlaka na vrelište vode za što su osvojili 30 tisuća kuna. Druga nagrada otišla je u ruke drugom timu iz Kutine. Ispitivali su avio gorivo koje koriste mnogi civilni, ali i vojni zrakoplovi. Djelovanje kozmičkog zračenja na tvari i uređaje - naziv je eksperimenta kojim su bjelovarski gimnazijalci osvojili 3. mjesto na ovom natjecanju. 

Natjecanje se održavalo uz potporu mjerodavnog ministarstva. Cilj organizatora natjecanja, udruge Team Stellar, promicanje je znanosti kod mlade populacije te poticanje na kreativno razmišljanje i timski rad.