Projekt: Different approach to youth on the path to the EU (DAY)

Projekt Different approach to youth on the path to the EU (DAY), u okviru programa EU IPA INFO 2012, usmjeren je na osvještavanje uloge Europske unije među mladom populacijom, a također i na ulogu mladih koji mogu bitno promijeniti svoju poziciju u društvu, između ostalog i kroz institucije i projekte koje im nudi EU.

Projekt: Different approach to youth on the path to the EU (DAY)

Nositelj projekta jest Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, a u projektu glavnu ulogu ima Televizija Student, naprofitni medij nastao 6.11.2012. na Fakultetu političkih znanosti.

Cjelokupni sadržaj televizije proizvode mladi za mlade. TV Student informira mlade o aktualnim temama za mlade, kao što su školovanje, kultura i zabava, a u sklopu projekta DAY studenti će raditi priloge i emisije koje će govoriti o novim mogućnostima koje mladi dobivaju Hrvatskim članstvom u Europskoj uniji.

Pokrivat će se teme vezane uz prednosti koje Europska unija nudi mladima i oni će se moći educirati o tome kako doći do stipendije, posla ili europskog projekta. Pokazivat ćemo primjere dobre prakse provođenja EU projekata, te ih učiniti dostupnima najširoj populaciji kroz televizijski program, internetsku stranicu i društvene  mreže. Projekt predviđa suradnju s partnerima Mrežom mladih Hrvatske i Hrvatskom radiotelevizijom.

Na radionicama, aktivisti udruga civilnog društva i studenti osmisliti će teme o kojima će raditi televizijskei video priloge. Aktivisti Mreže mladih upoznaju studente s najvažnijim temama koje se tiču mladih i mogućnostima unutar EU, a novinari, mentori i nastavnici TV Studenta podučavaju članove Mreže mladih i aktiviste civilnih udruga s proizvodnjom televizijskih priloga i nastupom u medijima. Drugi partner u projektu je HRT koji će  pomoći u kreiranju sadržaja te emitirati najuspješnije priloge u programu HTV-a.

Partnerstvo Fakulteta političkih znanosti i Hrvatske radio televizije na projektu DAY

HRT će informirati mlade o Europskoj uniji, izazovima i mogućnostima koji se javljaju za mlade hrvatskim članstvom u EU tako što će emitirati TV priloge koje studenti novinarstva proizvedu u sklopu projekta DAY. Tako će mladi npr. moći saznati kako do sredstava iz EU fondova.

Mentori s HRT-a na radionicama u sklopu projekta DAY podučavat će članove udruga mladih o osnovama novinarstva i produkcije, te o medijskim nastupima - kako bi mogli ciljeve svoje udruge što bolje prezentirati u medijima.