"Težina ljepote" - otvoreno o anoreksiji

Anoreksija i bulimija poremećaji su u prehrani. Oboljeli od anoreksije se izgladnjuju, misle da su debeli  i često lažu o količini hrane koju jedu, dok oboljeli od bulimije jedu veliku količinu hrane, a zatim je se pokušavaju riješiti namjernim povraćanjem.

Procjena je da u Hrvatskoj od ovog poremećaja boluje oko 40 tisuća ljudi, a manje od 4 posto ih se liječi. Devedeset posto oboljelih su žene između 12 i 25 godina. Većina bolesnih djevojaka nije ekstremno mršava kako se to obično misli. 

Koliko god je svaka priča različita, svaka djevojka ima svoju priču, ali ono što je zajedničko da su te djevojke iznimno sposobne, inteligentne, lijepe, ali su sve niskog samopouzdanja. Tu je prostor za nas roditelje, trebali od prvog dana, praktički od začeća raditi na svom stavu prema izgledu, tijelu, prehrani i toj djeci graditi samopouzdanje, to je najviše što im možemo dati, kaže prim dr. sc. Orjena Žaja. 

Mnogobrojne su negativne posljedice na zdravlje, koje mogu biti i smrtonosne. Iako je uspješnost liječenja adolescenata 85 posto zastrašujuće je da je to najčešći uzrok smrti u toj dobi. 

Važno je javiti se za pomoć što ranije. Kod nas nažalost ne postoji razrađeni sustav liječenja. Nemamo ustanove za rezidencijalno liječenje gdje bi oboljeli bili smješteni pola godine ili duže koliko im je potrebno da stanu na noge. Za potpuno izliječenje potrebno je oko šest godina. Većina oboljelih ne vidi izlaz iz svog problema i upravo zato važno je napomenuti da izlaz ipak postoji.

Da izlazak postoji poručuje i Neda Dropulić, djevojka koja je hrabro i otvoreno opisala svoju borbu s anoreksijom u knjizi Težina ljepote. Neda je bila gošća emisije Hrvatska uživo. Pogledajte u videoprilogu.