Okrugli stol o prevenciji cyberbullyinga: što su nas djeca naučila?

U Hrvatskoj dvoje od troje djece otvori Facebook profil prije nego što navrši 13 godina, a od onih koji ga imaju njih četiri od pet u obitelji nemaju pravila o sigurnom korištenju društvenih mreža. To za posljedicu može imati i cyberbullying, odnosno uporabu interneta za neprijateljsko ponašanje prema drugoj osobi što uključuje slanje prijetećih poruka, širenje glasina, otkrivanje podataka dobivenih u povjerenju itd.

To su podaci do kojih je u istraživanju došla nevladina, neprofitna organizacija Hrabri telefon, koja je uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) organizirala okrugli stol - Prevencija cyberbullyinga: što su nas djeca naučila?

U posljednjih devet godina otkada provodimo istraživanja raste broj djece koja koriste internet, a svako peto dijete primilo je uvredljivu poruku, navela je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander.
Istraživanje je pokazalo da je kod djece koja su doživjela cyberbullying, ali i onih koji su ga počinili ima više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja nego kod djece koja u tome nisu sudjelovala, istaknula je Buljan-Flander.

Počinitelji cyberbullyinga su anonimni, anonimnost povećava okrutnost prema žrtvi, a dramatičnost povećava i velik broj osoba koji to mogu vidjeti, ondnosno pročitati. Kako se može osjećati dijete čije su fotografije u negativnom kontekstu objavljene na Facebooku, a što je vidjelo 20-ak tisuća posjetitelja, upitala je Buljan Flander ističući da je prevencija ključna, da se i roditelji i škole moraju uključiti kako bi se cyberbullying spriječio, a djeca zaštitila.

Trebamo reagirati, umjesto promatrati. Roditelji paze s kim im se djeca igraju u parku, a često zaboravljaju paziti koga im dijete preko interneta poziva u svoju sobu, ustvrdila je Buljan-Flander.

Hrabri telefon već deset godina provodi program Sigurniji internet, a uz brojne aktivnosti krenuo je i u snimanje spotova i aplikacija namijenjenih korištenju društvenih mreža i savjetima djeci i roditeljima.

Na okruglom stolu putem skypea sudjelovala je i profesorica Helen Cowie iz Velike Britanije navodeći da su istraživanja na uzorku od 23 tisuće djece iz zemalja EU-a pokazala da je njih pet posto jednom tjedno izloženo cyberbullyingu.