Jesu li školski izleti preskupi?

Kraj školske godine, uz učenje, obično donese barem jedan razredni izlet. Procedura je jasna, traže se ponude, nakon otvaranja ponuda nekoliko turističkih agencija izabire se najpovoljnija. Ali i ta najpovoljnija odnese barem stotinjak kuna iz ionako osiromašenih roditeljskih džepova.

Nedžija je majka dvoje djece i uz socijalnu pomoć koju prima kao nezaposlena nekako uspjeva djecu poslati na izlete, no negoduje jer dvije godine zaredom sin odlazi na istu lokaciju, u dvorac Trakošćan.

I desetljeća unazad, školski su izleti bili skupi. Roditelji su se bunili no rijetko i požalili ravnateljima i mjerodavnom ministarstvu.

Ja to smatram kao neku pljačku djece...na žalost objasnila sam svom sinu da ove godine neće opet ići na isti izlet već da su ti novci potrebniji djeci za poplavljena područja pa smo tako dali, kaže Nedžija Halilović-Radmanović.

Nekada se u školama više radilo na solidarnosti pa su prijatelji za one kojima roditelji ne mogu platiti izlet skupljali sredstva pomoći. Takva je socijalna osjetljivost danas još potrebnija.

Prijevoznik, turistički djelatnici, vlasnici restorana, osiguravajuća društva, učitelji i ravnatelji - svi ulaze u troškove organizacije putovanja. A djeca su najsretnija kada su zajedno, zaigrana u prirodi i kada objeduju jednostavan ručak na dekicama.

Jesu li školski izleti preskupi i kako se kontrolira njihova cijena, pogledajte u videoprilogu.