Ekologija kao izborni predmet

Da generacije koje dolaze imaju više ekološke svijesti nego oni stariji, pokazuje to da sve više učenika osnovnih škola kao poseban izborni predmet želi - ekologiju.

U školama koje je ekipa HRT-a posjetila, mali osnovnoškolci, osim što se brinu o okolišu, mjere nepotrebnu potrošnju vode i potiču svoje sumještane na razvrstavanje otpada.

Statusom ekoškola danas se hvale mnogi ravnatelji. Ona u Cavtatu ima čak zlatni status. To znači da smo 10 godina neprekidno uključeni u međunarodni projekt eko škola to je prestiž za sve škole koje se bave ekologijom, kaže ravnateljica Kate Kukuljica.

Osim što čuvaju okoliš, provode projekte iz kojih svi možemo nešto naučiti. Na primjer, jedan itekako poučan: mjerili su količinu šećera koju unosimo namirnicama.
Sada dobro znaju koliko su štetne neke stvari koje unosimo u sebe i koje nam štete.

Lucija i Petra osim što proizvode ekosapune od masline, radile su i na projektu u kojem su mjerile nepotrebnu potrošnju vode u kućanstvu. Ne smije se, kažu dugo tuširati, treba paziti na slavine i vodokotliče a mogli bismo skupljati i koristiti kišnicu.

A kišnicom svoj eko aromatični vrt zalijevaju u školi u Klenovniku. Osim vrta u školi je i, kako ga zovu - zeleni otok, tri kante za razvrstavanje otpada. I tako   godinama, a posebno na to paze male ekopatrole. Zimi hrane ptice, rade izvješća, ankete, i potiču svijest kod stanovnika Klenovnika.

I svi oni, od juga do sjevera, imaju veliku želju: Smatraju da bi ekologija trebala biti i redovan predmet.