Slavonski Brod seli se u bajku

U Slavonskom Brodu počinju 42. dječje svečanosti posvećene Ivani Brlić Mažuranić. Rođena prije 140 godina u Ogulinu, velika je književnica u Brodu provela najplodnije godine i stvorila legendarna djela.

Ovogodišnje svečanosti otvara premijera glazbeno-scenske čarolije Regoč u 17 sati. Šezdesetak članova kazališne radionice Svijeta bajki žele poručiti kako u nasljeđe žele bolji svijet. Krenuli smo od ove priče iz davnine, koja je podijeljena u četiri slike. Prva je bajkovita i vezana za svijet vila, druga vodi na kraj svijeta u bespuće Legen, treća priča je silazak pod zemlju, a četvrta govori o sukobu između dva sela gdje jedni žele napakostiti drugima i puštaju Zlovodu. Zaključili smo da je Zlovoda nešto što uništava svijet, a pošto se predstava radi u Brodu, iskoristili smo Brod kao metaforu, jer se iz prekosavske rafinerije uništava kvaliteta zraka, rekla je redateljica predstave Dubravka Zrnčić Kulenović.

U ovogodišnjim Dječjim svečanostima sudjelovati će na stotine djece i mladih predškolskog i školskog uzrasta, te članovi kreativnih udruga. Nakon premijere glazbeno-scenske čarolije Regoč, u okviru spektakularnog programa na središnjem gradskom trgu ispred kuće Ivane Brlić Mažuranić djeca će simbolično preuzeti ključeve grada.

U tjednu koji slijedi bit će upriličeno mnogo radionica, kazališnih predstava, izložbi i događaja kojima je cilj predstaviti dječje i stvaralaštvo za djecu izraslo na temeljima velikoga djela Ivane Brlić Mažuranić.