Novi medijatori u izvansudskim nagodbama za djecu i mlade

Izvansudska nagodba u kaznenim postupcima prema djeci i mladima, odsad je dostupna u svim županijama. Djeca i mladi koji su u sukobu sa zakonom mogu računati na 39 medijatora, kojima je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, uručila potvrde o završenoj jednogodišnjoj edukaciji.

Posrednici u izvansudskim nagodbama uglavnom su socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi i pravnici. Posredovanje u kaznenim postupcima u usporedbi s ostalim mjerama donosi mnoge prednosti i za počinitelja i za žrtvu. Imala sam priliku svjedočiti mnogim prednostima koje medijacija ima nad takozvanim tradicionalnim sustavom dodjele pravde. Jedna od značajnih prednosti jest ta da se medijacijom može izliječiti odnos između počinitelja i žrtve, odnos koji je u tradicionalnom sustavu pravde na neki način zanemaren ili stavljen u drugi plan, izjavila je predstojnica ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Pritisak na mlade ljude je velik, kriza obitelji traje već duže, pa svakim danom tražimo modalitete kako pomoći obiteljima koje se nađu u krizi, kako pomoći djeci koja nemaju potporu u svojoj obitelji ili okolini, rekla je ministrica Opačić.

Medijacija u Hrvatskoj  je relativno novo područje, koje predstavlja značajan zaokret prakse prema suvremenim, humanim i učinkovitim načinima rješavanja sukoba, istaknula je predsjednica Udruge za izvansudsku nagodbu Ana Mirosavljević.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova djeca i mladi su 2012. godine počinili  4438 kaznenih djela. Posrednika je do sada bilo samo 16, a radili su na području Zagreba, Osijeka i Splita.