Sara - predstavnica Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika 2014.

Sedamnaestogodišnja violinistica Sara Domjanić predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika, te brojnoj svjetskoj publici na finalnom natjecanju u svibnju ove godine, u Kölnu, pokazati svoj glazbeni potencijal.

Tako je sinoć jednoglasno odlučio peteročlani žiri na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog u sastavu: Vladimir Kranjčević (predsjednik), muzikologinja Bojana Plećaš Kalebota, glazbeni publicist Zlatko Mađar, novinar i glazbeni kritičar Branimir Pofuk, te ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević. Sara je trijumfirala nastupivši u vrlo bliskoj konkurenciji s još sedam mladih virtouza, redom već istaknutih imena tek nadolazeće generacije uspješnih hrvatskih glazbenika. Bili su to Roland Grlica (1995.), klavir; Martina Jembrišak (1995.), harmonika; Igor Šajatović (1998.), kontrabas; Vid Veljak (1996.), violončelo; Lovro Peretić (1995.), gitara; Martin Krpan (1995.), violina; Sebastijan Sarapa (1998.), klarinet., koji se svi redom već mogu pohvaliti raznim uspjesima i natjecanjima u svojim instrumentalnim područjima.


Svaki od natjecatelja pokazao je prilično dobru izvedbenu tehniku i muzikalnost, no Sara Domjanić, se uspjela izdvojiti sigurnošću svirke i samouvjerenošću na sceni utoliko da je Ivana Kocelj, ravnateljica Glazbe HRT-a, koja je vodila prijenos uživo na 2. programu Hrvatske televizije zaključila kako je pred tom mladom glazbenicom visok potencijal uspješne karijere.


Najtecanje je pratio i bodrio velik broj slušatelja, posebice mladih koji su došli podržati svoje prijatelje i kolege, a glazbeni program natjecanja s posebnom točkom uokvirio je iznimno talentirani udaraljkaš Filip Merčep, hrvatski predstavnik iz 2010, koji je tada izborio finale Eurovizijskog natjecanja.


Eurovizija mladih glazbenika je manifestacija  pokrenuta prije 32 godine pod okriljem Europske radiotelevizijske unije. Bijenalno natjecanje za sve instrumentaliste mlađe od dvadeset godina prigoda je za njihovo predstavljanje najširem sloju publike i dobar početak njihovih međunarodnih karijera. Među slavnim imenima koja su ponikla upravo na ovom natjecanju su Julian Rachlin, Natalie Clein, Julia Fischer… Među najveće uspjehe hrvatskih predstavnika ubraja se druga nagrada koju je violončelistici Moniki Leskovar uručio sir Yehudi Menuhin 1998. te ulazak u finale udaraljkaša Filipa Merčepa 2010. godine. Posljednjih godina finale se redovito održavalo u Beču, na otvorenoj pozornici ispred Gradske vijećnice uz nazočnost i potporu 45 000 posjetitelja te još nekoliko stotina tisuća gledatelja diljem Europe koji završnicu prate u izravnom televizijskom prijenosu. Ove, 2014. godine, finalno natjecanje upriličit će se u Kölnu, od 26. do 31. svibnja.