Naj, naj naj festival od 11. do 16. travnja

Tradicionalni međunarodni dječji festival 14. Naj, naj, naj festival ove se godine održava od 11. do 16. travnja. Tijekom šest festivalskih dana bit će prikazano 14 predstava iz zemlje i inozemstva prema izboru programske selektorice, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac.

Zagrebačkoj publici svoja najbolja ostvarenja prikazat će dječja kazališta iz cijele Hrvatske. Među ostalim, nastupit će predstava 7. kontinet u izvedbi ansambla šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta; Pepeljuga u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Glazbatorij GKL iz Splita, kao i Jamesove mačke Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Scena Gorica prikazat će Kreket, a zagrebačka će kazališta na 14. Naj, naj, naj festivalu ponuditi Crvenkapicu (GK Trešnja), Smiješno čudovište (Mala scena), Pričaj mi o bojama (DK Dubrava), te Ja i moji osjećaji (GK Žar ptica).


Izbor ponajboljih recentnih ostvarenja kazališta iz Europe

U međunarodnoj konkurenciji u Zagrebu će gostovati kazališne grupe iz ruske republike Jakutske, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Slovenije. U programu su predstave Orao zove sokola (Consol Theater, Njemačka), Nepoznati otok (Markeline, Španjolska), Mali i veliki mjesec (LGL Ljubljana i Prešernovo gledališće Kranj, Slovenija), Pinokio (Nacionalni plesni teatar, Budimpešta, Mađarska) i Kamen sreće (Kazalište za djecu i mladež Republike Jakutske, Rusija).

Festival koji organizira zagrebačko Gradsko kazališta Žar ptica svečano će zatvoriti predstava Ti i ja, mali medo GK Žar ptice, koja će biti prikazana izvan konkurencije.


Od festivala s ponudom domaće produkcije do međunarodne manifestacije

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2000. s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika. Festival je od 2007. prerastao u međunarodni, čime je festivalska konkurencija obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi kao specifičnost.

Sve predsave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.

Sve su predstave besplatne, kako bi se svakom djetetu omogućilo da školske praznike provede u kazalištu.