Slikovnice "Olimpijske priče" približavaju sport djeci

Kako djeci približiti sport i objasniti im kako izgleda put do vrhunskih rezultata - olimpijskih pobjednika može se i kroz slikovnice. Na to su se odlučili džudaš Vitomir Spasović i doajenka sportskoga novinarstva Milka Babović koji su napisali osam slikovnica o junacima olimpijskih igara.

"Gospođica Hoppla", "Veliki Sergej", "Spretni Leon", "Snježna kraljica" samo su neki naslovi velikih "Olimpijskih priča" namijenjenih najmlađima. Nastavak je to projekta "Izaberi sport" kojim se djeci žele približiti pozitivne strane bavljenja fizičkim aktivnostima.
 
Upravo su ZOI, non stop na tv-u se nešto događa al nisam siguran da baš djeca vrtićke dobi ili nižih razreda OŠ u potpunosti razumiju što je to, što je Olimpizam, zašto se to sve skupa događa. Mi smo im to htjeli približiti, pojasniti im tu priču, reći im da je to jedna jako lijepa priča i na neki način ih motivirati da oni takvu jednu priču zažele i za sebe i da se u nekakvoj svojoj budućnosti i sami opredijele za sport i za takav način života, rekao je prof. kineziologije Vitomir Spasović, autor "Olipijskih priča".

U projekt se od samog početka uključila i Milka Babović, a u odabiru olimpijaca autori su se podijelili po dobi. Gospođa Milka je odabrala starije generacije, poput slavne klizačice Sonje Henie ili pak gimnastičara Leona Štukelja, koji je doživio stotu.

Projekt "Olimpijske priče" dobio je potporu i Međunarodnoga olimpijskog odbora. Tako "Olimpijske priče" uskoro namjeravaju predstaviti većini vrtića u našoj zemlji.

Predviđeno je da uz predstavljanje slikovnica, u stvari njih i svoje sportove predstavljaju sportaši poznati ili iz tih lokalnih sredina ili poznati naši olimpijci i oni koji su ostvarili neki važniji rezultat tako da djeca kod tih sportaša nađu svoje uzore, rekao je pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta HOO Siniša Krajač.

Uzori koje mogu pronaći u slikovnicama dolaze iz raznih zemalja i bave se raznim sportovima - od skijanja, jedrenja, klizanja, skoka s motkom, džuda, atletike, gimnastike. Njihove životne priče jednostavno su ispričane kako bi ih oni najmlađi što bolje razumjeli i zavoljeli.

Pogledajte videoprilog.