Kome se srednjoškolci obraćaju za pomoć?

Mogućnost zapošljavanja i odnosi s vršnjacima - problemi su to koji tijekom školovanja najviše muče mlade. Pokazala je to najnovija anketa portala Educentar koja je dala i odgovor kome se u pokušaju rješavanja svojih dvojbi mladi najviše obraćaju za pomoć.

Srednjoškolci se najprije izjadaju prijateljima, međutim, bilo radi srama ili straha, najčešće šute o problemima s roditeljima i zlostavljanju u školi. 

Jedan dio ispitanika kaže da ne zna kome se obratiti. Jedan dio kaže ako i želi doći do psihologa ne mogu zato što je ili financijski nedostupan ili se dugo čeka na tremin. A jedan dio navodi da ih koči strah od predrasuda ili osude, boje se reakcije svoje okoline. Dok 20 posto ispitanika s druge strane ne gaji nikakve strahove i oni svoje probleme rješavaju razgovorima s prijateljima ili obitelji, kaže voditeljica portala Educentar Marija Kolovrat.

Šesnaest posto ispitanika kaže kako su uspjeli doći do psihologa te da im je to najvažnija odluka u životu. I to na nagovor roditelja. Ako nitko nije ugrožen, privatnost im je zajamčena, tvrde psiholozi.

Ako vam se pojavi dijete od 17 godina ono je već dokazalo da zna učiti. To je onda znak da je situacija kritična i mi onda s njima razgovaramo što je razlog tomu da se ne mogu koncentrirati i imaju otpor prema školskim obvezama, rekla je voditeljica Društva za psihološku pomoć MODUS Martina Čarija, psihologinja.

Prema rezultatima ankete, petnaest posto mladih još uvijek ne zna adrese gdje se sve mogu obratiti za pomoć. U velikim središtima - to su besplatna obiteljska savjetovališta i Modus. Taj Centar za mlade i obitelj upravo radi na širenju mreže besplatne pomoći svima do osamnaeste godine širom Hrvatske.