'Znamo naša prava, znamo se boriti za sebe'

U posljednje vrijeme puna su nam usta ljudskih prava. No čini se da se o njima mnogo više govori nego što se zapravo zna. To je potaknulo dvoje zadarskih pedagoga i sociologinju da napišu svjevrstan vodič kroz ljudska prava. Velika inspiracija bila im je Srednja škola Obrovac koja godinama provodi projekt "obrazovanje za demokratsko građanstvo".

Tina, Martina, Josip i Šime naučili su kako raspravljati, obraniti svoje stavove, prihvatiti tuđe. Njihova škola jedna je od četiri hrvatske srednje škole  koje je resorno ministarstvo odabralo za provođenje eksperimentalne nastave Građanskoga odgoja.

To je program koji potiče nas učenike da razmišljamo o svojim pravima ali i obvezama koje imamo uz ta prava, kažu učenici. Ove godine posebno su se bazirali na teme građanskih prava, ljudskih prava, slušali su predavanja, gledali filmove.

Ovaj predmet ustvari pokušava osvijestiti život i sredinu i vrijeme u kojem živimo i skrenuti pažnju na to i pokazati  djeci da se mogu aktivno uključiti i nešto promjeniti, kaže Irena Šimurina, mentorica Građanskog odgoja.

A da bi trebalo nešto promijeniti, shvatio je ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić još prije 15 godina. Gotovo da je banalan razlog. Čuo sam jednom od učenika maturant je tad bio, bilo je to da tako '98. koji je pričao kako je isparao plakate, bili su tada čini mi se lokalni izbori i hvalio se time. Ja sam ga pitao - zašto si to učinio , on je rekao pa sad je demokracija.

Otad se, kaže, intenzivno radi na osvještavanju. Otad i škola nema problema s neželjenim ponašanjima učenika. Projekt građanin, međunarodna Škola demokracije, parlament mladih, debatni klub samo su neki od programa koji su postigli i konkretne rezultate. Kažu: Znamo, možemo, znamo naša prava, znamo se boriti za sebe.

Žele da to saznaju i njihovi vršnjaci. Žele to i autori knjige Ljudska prava i obrazovanje i ne čudi što su za izdavača odabrali upravo Srednju školu Obrovac.
Građanski odgoj trebao bi već iduće školske godine ući u sve hrvatske škole. Ova knjiga kažu autori mogla bi poslužiti kao dobar priručnik u nastavi. 

Pogledajte videoprilog u kojem je i razgovor s prof. dr. sc. Vedranom Spajić Vrkaš iz Istraživačko-obrazovnog centra za ljudska prava i demokratsko društvo, Filozofski fakultet.