Sve više mladih prakticira 'ekscesivno opijanje'

Gotovo polovica dječaka (44 posto) te svaka četvrta djevojčica (26 posto) u dobi od 15 godina izjavljuju da su se u životu opili dva ili više puta. Osobiti je problem 'ekscesivno opijanje' u oba spola, a najviše kod djevojčica u kojih je u kontinuiranom porastu, upozoreno je u povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj.

Vezano uz problem 'ekscesivnog opijanja' kojemu je 'svrha' u što kraće vremena popiti što više alkohola kako bi se postigao 'osjećaj ugode', prema statistici djevojke preferiraju žestoka pića, a dečki pivo ili vino.

U Hrvatskoj je konzumiranje marihuane u stagnaciji u dječaka te u smanjenju u djevojčica, dok je u Zagrebu prisutna stagnacija/smanjenje u dječaka, ali je u povećanje kod djevojčica, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog Gradskoj ureda za zdravstvo u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca, a Voditeljica Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Marina Kuzman istaknula je kako djevojčice u Zagrebu piju više nego u drugim dijelovima Hrvatske. Povećanje broja djevojčica u pijenju alkohola objašnjava time što djevojčice 'žele biti ravnopravnije', ranije odrastaju te žele izgledati ozbiljnije i odraslije, pri čemu smatraju kako ih opijanje alkoholom takvima čini.

Kuzman je ocijenila da je situacija u Hrvatskoj vezano uz konzumaciju droga prilično dobra. U sustavu je sve više osoba svake godine, kako ukupno tako i heroinskih ovisnika, ali se smanjuje dolazak novopridošlih i sve je manji broj novih heroinskih ovisnika. U Zagrebu su trendovi stabilniji - ukupno liječenih osoba je oko 2300, broj heroinskih ovisnika je uglavnom stabilan, a smanjuje se broj novopridošlih te broj novih heroinskih ovisnika.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da iako statistički podatci govore kako je zlouporaba droga u Hrvatskoj u padu, zabrinjava povećanje broja ovisnika o alkoholu, kocki klađenju i internetu. Dodao je kako je zlouporaba droga i drugih ovisnosti globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabitlitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih nadležnih tijela.

U ovih deset mjeseci na području Zagreba zaplijenjeno je više od tri kilograma heroina, što je 61 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, rekao je voditelj Službe prevencije zagrebačke Policijske uprave Velimir Tišma. Zaplijenjeno je i više od četiri kilograma kokaina što je 134 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te više od 100 kilograma marihuane, 796 grama amfetamina i 497 komada metadona. U proteklih deset mjeseci, uhićeno je pet dilera više u odnosu na prošlu godinu, izvijestio je Tišma.

Mjesec borbe protiv ovisnosti provodi se s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstva ovisnosti, a osobito droga. Time se nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na zajedničku aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga.