Što sve muči mlade?

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice pravobraniteljstva za djecu, Ured dječje pravobraniteljice ovih dana organizira niz edukativnih aktivnosti, a središnji će događaj bila je današnja rasprava u Hrvatskom saboru pod nazivom "Dječja prava u Hrvatskoj danas".

Djeca od 12 do 18 godina, predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, danas su odlično iskoristili priliku u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora te ukazali na probleme, ali i rješenja za zaštitu prava djece u okviru rasprave Dječja prava u Hrvatskoj danas.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić glavnu riječ u raspravi prepustila je djeci i mladima obećavši im da će njihove prijedloge i pitanja uputiti nadležnim institucijama.

Srednjoškolka iz Tenje Martina Tutić ukazala je na nedostatak pedagoškog pristupa i zastarjele metode rada nekih profesora te nepoštivanje pravilnika tako da u jednom danu učenici imaju tri do četiri usmena i pismena odgovaranja.

Arijana Kalember iz Velikih Zdenaca požalila se na nepoštivanje prava izbora učenika na vjersku pripadnost, ali i na ateizam kao opredjeljenost, kao i na verbalno ponižavanje učenika od nekih nastavnika. Želimo se više uključiti u život škole i sustav obrazovanja, poštivati svakoga, ali želimo da se poštuje i nas, rekla je Arijana.

Na učestalo vršnjačko nasilje na koje se učenici ne mogu požaliti profesorima upozorila je Tea Babić iz Zagreba, a poticanje govorništva i debatne grupe za mlade važnim smatra mladi Makaranin Pavle Slaviček.

Ina Delić iz Osijeka je istaknula pravo djece na jednaku zdravstvenu zaštitu te je apelirala na povećanje broja ortodonata i logopeda u sustavu javnog zdravstva.

Marija Šikić iz Korenice smatra važnim osigurati djeci uvjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, s više igrališta za djecu s posebnim potrebama.

Mihael Bujan iz Čakovca potiče osnivanje časopisa za mlade na razini županija jer tvrdi da mediji i Internet utječu na prebrzo odrastanje, daju krivu sliku stvarnosti i potiču potrošački način života.

Stručnu evaluaciju 10-godišnjeg djelovanja pravobraniteljice za djecu predstavila je profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Marina Ajduković ustvrdivši kako se ta institucija pokazala kao zaštitnica i zastupnica prava djeteta, te zagovornica dječjih prava, no djeca s time još uvijek nisu dovoljno upoznata.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec ocijenila da se današnja djeca i mladi susreću s puno više problema nego prije 20 godina i to zbog Interneta koji je mjesto komunikacije i zbližavanja, ali i mjesto zlostavljanja, a nije im lagano niti zbog nezaposlenosti roditelja, PTSP-a, nesigurnosti radnih mjesta, pa se tu, osim roditelja, moraju maksimalno angažirati društvo i država.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović poručio je mladima da će reagirati na svaku primjedbu upućenu u stručno-pedagoškom dijelu, a pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac izvijestila je, odgovarajući na brojne upite mladih iz publike, da će to ministarstvo, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, nastojati osigurati besplatne udžbenike bar za učenike slabijeg imovinskog stanja, a i nadalje će sufinancirati prijevoz učenika do škole.

Ured pravobraniteljice za djecu, zahvaljujući kojemu su djeca dobila lice i adresu gdje se mogu javiti kad su njihova prava ugrožena, u proteklih je 10 godina radio na ukupno 8685 pojedinačnih slučajeva te na 9364 općih inicijativa, a pravobraniteljica je uputila 245 općih preporuka za zaštitu i unapređivanje prava djece te podnijela 160 mišljenja i prijedloga za izmjenu propisa ili donošenje novih propisa.

Od 2007. djeluje u četiri ureda: u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a od 2010. službeno djeluje dječje savjetodavno tijelo Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu - MMS, u kojem je 25 djece u dobi od 12 do 18 godina. Djeca savjetuju pravobraniteljicu putem zatvorenog elektroničkog foruma te na redovitim sastancima u regionalnim uredima i na godišnjim zajedničkim okupljanjima.

U Zagrebu je u tijeku uređivanje Male kuće dječjih prava u Zagrebu u Teslinoj 10, prostora namijenjenog ponajprije djeci, ali i odraslima, za učenje i raspravljanje o dječjim pravima, edukacije i radionice.