S razvojem tehnologija razvoj i novih vrsta instrukcija

S razvojem tehnologije događa se prava poplava različitih vrsta instrukcija i instruktora - od klasičnih individualnih, instrukcija putem interneta, videokonferencijskih instrukcija. Procjene su da se godišnje na instrukcijama "okrene" oko 20 milijuna kuna.

U novije doba profesori ili studenti uz klasične instrukcije daju i instrukcije putem interneta, putem Skypea, uživo iz topline vlastitog doma. Naravno, većinom roditelji plaćaju. Istraživanja pokazuju da, primjerice, 50 posto gimnazijalaca u nekoj fazi obrazovanja ide na instrukcije, ali i da se one pomiču prema sve ranijoj dobi, pa čak i u niže razrede osnovne škole. U iznimnim slučajevima već od prvog razreda. 

Kad krenu u 5 razred tu već počinju problemi. Za one skromnijeg džepa postoje grupne instrukcije, pa to nalikuje na drugu školu, dok za one dubljeg džepa individualne koji idu kod elitnih profesora, rekla je Zrinka Ristić Dedić, Institut za društvena istraživanja te dodala kako su instukcije mega trend i u svijetu, pa kod nekih profesora postoji i lista čekanja na instrukcije.