Školarci s Prvića, Silbe i Iža putuju u Bruxelles

Jedanaestero učenika iz osnovnih škola s otoka Iža, Prvića i Silbe danas će iz Zadra krenuti u Bruxelles, gdje ih je pozvao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Cilj ovog putovanja, kojeg financira Picula iz svog zastupničkog proračuna, jest upoznavanje najmlađih s institucijom Europskog parlamenta i približavanje rada hrvatskih zastupnika u Bruxellesu, navodi se u priopćenju iz Piculina ureda.

Ovim se putovanjem želi naglasiti i važnost održavanja nastave u malim otočkim osnovnim školama suočenima sa zatvaranjem zbog premalog broja učenika. Jadranski otoci koji se ionako nose s dodatnim razvojnim problemima u odnosu na sredine na kopnu, bez osnovnih škola bit će izloženi daljnjem napuštanju stanovništva, rekao je Picula dodajući kako to svakako nije strateški nacionalni interes.

Učenici će uz pratnju dvoje ravnatelja, dvije učiteljice te voditelja Ureda zastupnika Picule u Zagrebu sutra posjetiti Europski parlament i razgovarati s Piculom, a tijekom posjeta obići će i briselske znamenitosti. U Bruxellesu će ostati do četvrtka.